Bergen Lærlingskole for håndverk og industri

Bergen Lærlingskole for håndverk og industri, Damsgårdsveien 79, hadde sin bakgrunn i opprettelsen av Søndagskolen 1802, finansiert av private og av håndverkslaugene for å gi lærlinger teoretisk utdanning i skrivning, regning, tegning og ty. Nye «søndagskoler» kom til i 1813 og 1817. Det nyttige Selskab startet 1824 en tegneskole i Realskolens lokaler på Asylplass, fra 1834 fikk snekkerlauget i gang en tegneskole i Sukkerhuset. Den offentlige tegneskole med statsstøtte ble startet 1851 og underviste til 1877, da Bergens Håndverkerforening begynte en aftenskole som en fusjon av søndagskolen og tegneskolene, og med undervisning i Bergens tekniske skoles lokaler i Strømgaten 1. Etter initiativ av Bergens Husflidforening og med støtte av Brennevinssamlaget ble det 1886 opprettet en sløydskole som kommunen gav tomt i Heggebakken 2, der det ble drevet undervisning 1887–1972. Skolen fikk gjennomført at sløyd kom inn i undervisningen ved høyere skoler i Bergen 1896, fra 1897 også metallfag, og den het fra 1898 Bergens Fagskole for Træ- og Metalindustri. Fra 1895 fikk skolen kommunalt tilskudd og ble kommunal med statstilskudd fra 1915. Navnet ble 1952 endret til Bergen Lærlingskole og gjort fylkeskommunal fra 1975.

Aftenskolen hadde 1962–77 undervisning i Bergens Yrkesskoles lokaler, Fjøsangerveien 38, og innførte så formiddagsundervisning med lokaler i Bergens Maskinistskole, Vestre Strømkai 10. Lærlingskolen var stadig på flyttefot til 1984, da de to skolene flyttet sammen i NOFIs tidligere lokaler i Damsgårdsveien. Studieretningene var allmennfag og ulike yrkesområder. Skolen ble nedlagt august 1997 og de gjenværende elevene overført til Bergen Yrkesskole, avd. Nordnes.

Skriv ut artikkel

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.