Bergensavisen (BA)

Bergensavisen (BA), Christian Michelsens gate 4, dagsavis grunnlagt 1927 som Bergens Arbeiderblad av Det norske Arbeiderparti etter at partiets tidligere avis,Arbeidet, i 1923 var blitt organ for Norges Kommunistiske Parti. Avisen erklærte seg fra 1. januar 1984, i forbindelse med skifte av ansvarlig redaktør, redaksjonelt uavhengig av Arbeiderpartiet, men uten å oppgi sitt sosialdemokratiske grunnsyn. Navnet endret 1991 til Bergensavisen BA. Avisens første redaktør var Gunnar Ousland, en begavet politisk agitator som fenget sitt publikum, både det lesende og lyttende.

Bergens Arbeiderblad fikk en lovende start – til dels på bekostning av Arbeidet, som mistet både abonnenter og redaksjonelle medarbeidere til den nye avisen. En av dem som meldte overgang, var den anerkjente kulturskribenten Andreas Paulson. I tillegg til å anmelde både teater, musikk og litteratur skrev han vittige petiter under merket Ulricksen på kav bergensk. En annen var sportsredaktøren i Arbeidet, Olaf Hess, som en tid dekket sporten i begge de to arbeideravisene.

Avisen hadde lokaler i Lars Hilles gate 7 til 1933, da den fikk reist sitt eget hus i Christian Michelsens gate 4 (ark. Einar Oscar Schou). Utgivelsen ble stanset på dramatisk vis 1941 etter at avisen lenge hadde vært i stadige konflikter med den militære sensurmyndigheten, og som den eneste avisen i Bergen var underlagt forhåndssensur. Stoff som ble strøket av sensuren, ble erstattet med hvite felter på avissidene. Natten til 2. februar brøt Nasjonal Samling seg inn i avishuset, som ble okkupert og gjort til hovedkvarter i Bergen for nazipartiet og Statspolitiet. Redaktøren Oscar Ihlebæk og redaksjonssekretæren Olav Brunvand ble arrestert og sendt til Tyskland der de satt i fangenskap frem til frigjøringen. Ihlebæk døde under transporten hjem fra konsentrasjonsleiren. Avisen var på gaten igjen allerede fra 8. mai 1945, dagen før tyskerne offisielt kapitulerte. Trolig som en reaksjon mot Bergens Tidende som kom ut under hele krigen med naziredaktør, fikk avisen en ekstra begeistret mottakelse både blant gamle og nye lesere. Et rekordopplag på 33 000 aviser, som var det maksimale som kunne trykkes på grunn av papirrasjoneringen, ble utsolgt. I noen måneder kunne Bergens Arbeiderblad nyte sin uvante situasjon som byens største avis, inntil både penger, avispapir og andre ressurser tok slutt utpå høsten. Før egen rotasjonspresse igjen kunne rulle i kjelleren i avishuset ble avisen trykt hos Morgenavisen.

1981 la avisen om fra ettermiddagsutgave til morgenavis og utkom i halvformat under navnet BA, noe den uoffisielt hadde hett helt fra 1930. I januar 1983 ble avisproduksjonen flyttet til eget, nybygd trykkeri i Krokatjønnveien 13 i Fyllingsdalen og den tidligere trykkerihallen i BA-kjelleren utleid til Olav Thon. Han fikk den ominnredet til lokale for Berges første permanente nattklubb. 1990 ble BA første avis i Bergen etter krigen med søndagsutgave – basert på løssalg. Siden 8. mars 1994 har avisen vært produsert i BA–Trykk i Frydenbøgården på Minde (Minde Allé 35). Formatet ble samtidig endret fra halvformat til tabloid.

En mer pågående og oppsøkende journalistikk og økt vektlegging av billedstoffet, som var noe nytt den gangen, kjennetegnet avisen omkring 1960 under redaktør Per Bratland, tidligere kjent for å ha skapt billedbladet Aktuell. Den siste store forandringen til seriøs tabloidavis har vært ledet av hallingdølen Olav Terje Bergo, redaktør fra 1984 og administrerende direktør i tillegg fra 1986. Redaksjonelt innebar omleggingen en innsnevring av dekningsområdet fra hele Vestlandet til fullt fokus på Bergen by med nærmeste omland. To ganger har Bergensavisen vært kåret til “Årets avis” – i 1992 og 2004. Siden “boomen” 1945 nådde avisen sitt høyeste opplagstall 32 130 i 2004. Siste bekreftet opplag 27 406 (2009). 19. januar 1994 startet BA nettavis (www.ba.no) som den første i Bergen og en av de første i landet. I en kritisk fase for avisen 1998 trådte mesenen Trond Mohn til som reddende engel. Han eier i dag 20 % av BA og er nestformann i styret. En annen lokal eier er Sparebanken Vest (10 %).

Redaktører

Avisen har hatt følgende 10 sjefredaktører:

 • Gunnar Ousland 1927–39
 • Oscar Ihlebæk 1939–45 (døde under transport hjem fra tysk konsentrasjonsleir i mai 1945)
 • Torstein Selvik 1945–50
 • Jørgen Hustad 1950–58
 • Per Bratland 1958–62
 • Egil Helle 1962–64
 • Odd Ragnar Torvik 1964–82
 • Alf Hildrum 1982–83
 • Olav Terje Bergo 1984–2009
 • Anders Nyland 2009–

Bergensavisen Konsern AS ble opprettet 1998 med datterselskapene Bergensavisen AS (utgir den trykte avisen, nettavisen BA.no, mobilutgaven BA.mobil), Bergensavisen Trykk AS, (ansvarlig for trykking av egen avis og en rekke andre aviser og publikasjoner), reklamebyrået Trippel AS (etablert 1998). Konsesjon for lokalradio med 12 timer sending daglig fra 2009. Tårnhjørnet AS forvalter eiendommen Chr. Michelsens gate 4, som leies ut til forretningslokaler, restaurant, nattklubb og leiligheter. Konsernets driftsinntekter var 213 mill. kroner i 2006. Totalt vel 160 ansatte.

Skriv ut artikkel

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
 • Bestillinger
 • Generelle spørsmål
 • Digitalisering
 • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
 • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.