Bergenshumanistene

Bergenshumanistene, senere tiders betegnelse på en krets av lærde menn rundt lensherrene på Bergenhus i annen halvdel av 1500-tallet, i første rekke Christoffer Valkendorf, til dels også Erik Rosenkrantz og Erik Munk. Kretsens mål var å få oversatt norrøne skrifter og forfatte originalverker. Inspirator var Gjeble Pederssøn, den første reformerte biskop, og hans elev Absalon Pederssøn Beyer ble det viktigste medlem av kretsen. Til hans skrifter hører de enestående dagbøkene fra tidsrommet 1552–72 (Bergens Kapitelsbok) og Om Norgis Rige. Et annet viktig medlem var lagmann Mattis Størsson, som bl.a. skrev Den norske krønike, utgitt 1594. Laurits Hanssøn oversatte deler av Snorres kongesagaer, og også andre sagahåndskrifter som fantes i Bergen ble oversatt. Fra kretsens virksomhet stammer dessuten Bergens Fundas og Bergens Rimkrønike, skrevet ca. 1560.

Av skriftene merkes en gryende nasjonalbevissthet, rettet mot da. overhøyhet, og også mot de tyske kjøpmenn som fikk sin innflytelse svekket gjennom lensherrenes opptreden.

Skriv ut artikkel

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.