Bergens Indremisjon

Bergens Indremisjon, Vestre Murallmennng 15, stiftet 1863 på initiativ av Johan Gjertsen, driver kristen forkynnelse kombinert med omfattende sosial virksomhet; fra 1898 tilsluttet Indremisjonsforbundet (tidligere Det Vestlandske Indremisjonsforbund) som en selvstendig krets. Den karismatiske legpredikanten Jakob Traasdahl (1838–1903) fra Lesja virket i Bergen i 1870–årene. Han bidro til å få reist Missionshuset i Nordahl Bruns gate 2 i 1874 og skapte her den første store “vekkelsen” i Bergen. Missionshuset hadde 2000 sitteplasser fordelt på sal og flere gallerier. Bygningen ble revet 1961 for å gi plass til Hotel Norges nybygg. Ved et makeskifte fikk Indremisjonen i stedet overta Grand Hotel Terminus. Base for virksomheten er i dag forsamlingshuset Betlehem, som ble reist 1990–92 i Vestre Murallmenning 15.

Opptakt til bibelskole ble gjort av Bergens Indremisjon 1888 da det i leide lokaler i Bergens Ynglingeforening ble holdt et tre måneders kurs for skolering av predikanter. Kursvirksomheten fortsatte på forskjellige steder både i og utenfor byen inntil Indremisjonsforbundet fra 1917 sikret skolen permanente lokaler ved kjøp av Altonatomten, C. Sundts gate 22, der Hans Nielsen Hauge hadde hatt sin saltbod. Nybygget (ark. Ingolf Danielsen) rommet også bladet Sambåndets trykkeri. I de ledige lokalene etter Bibelskolen, da denne 1983 flyttet til nye lokaler på Bildøy i Fjell kommune, ble bygningen fra 1984 tatt i bruk som kommunalt hjem for eldre (C. Sundtsgate Aldershjem) inntil eiendommen 1991 ble overtatt av Augustin Hotel. I 1899 åpnet Bergens Misjonshotell i Strandgaten 124. Det ble drevet av Indremisjonen til 1950, da bygningen ble ekspropriert. Grand Hotel Terminus ble 1992 overtatt av Aurora AS og 2006 videresolgt til Kjetil Smørås, som også eier Augustin Hotel.

Bergens Indremisjon var med på å stifte Den indre Sjømannsmisjon 1880 og grunnlegge det kristelige dagbladet Dagen 1919. Styremedlemmer i Bergens Indremisjon var 1891 også med på å stifte Det Norske Lutherske Kinamisjonsforbund (omdøpt til Norsk Luthersk Misjonssamband da misjonærene måtte forlate Kina etter den annen verdenskrig), i dag en av Europas største misjonsorganisasjoner.

Bergens Indremisjon driver i dag to institusjoner: Bergens Indremisjons Aldershjem vernehjem i Welhavens gate 76/78 og Indremisjonshjemmet (for rusmisbrukere) i Hollendergaten 15 (husvilleherberger). Bergens Indremisjon drev i mange år også et sykehjem i Fridalsveien 22 på Fantoft, men solgte eiendommen 2004 til Studentsamskipnaden. I tillegg til en ansatt diakoniarbeider i full stilling, er frivillige med i besøkstjeneste blant syke og eldre, med hovedvekt på den evangeliske siden. Bergens Indremisjon har 365 medlemmer (2008).

Skriv ut artikkel

Tilbakemeldinger og innkommende lenker

  1. Tilbaketråkk: Missionshuset | Bergen Byleksikon

  2. Tilbaketråkk: Vestre Murallmenningen | Bergen byleksikon

  3. Tilbaketråkk: Hollendergaten | Bergen byleksikon

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.