Bergens Menighetsstyre

Bergens Menighetsstyre, organ opprettet 1905 for å administrere byens kirker, opphevet 1971. Menighetsstyret var sammensatt av byens sogneprester, et medlem av magistraten (til 1922, senere en kommunefunksjonær) og tre representanter fra hvert sogn, valgt for tre år. Driftsutgiftene ble dekket av en kirkeskatt, som etter bystyrevedtak av 1912 ikke måtte overstige 0,02 % av formuen og 0,5 % av inntekten til de enkelte menighetslemmer.

Ordningen med menighetsstyre opprettholdt den praksis som stiftsdireksjonen hadde gjort gjeldende 1826, at stemmeberettigede medlemmer av hver menighet («Husfædrene») skulle velge representanter som sammen med kirkeinspeksjonen dannet en «kommisjon». Denne avgav innstillinger om sin kirkes økonomiske forhold til stiftsdireksjonen, som avgjorde hvor store bevilgninger den enkelte menighet skulle få til dekning av kirkebygningenes vedlikehold, lønninger og andre utlegg. Menighetene valgte sine ligningskommisjoner som påla kirkeskatt. Da stiftskommisjonen var en statsmyndighet, stod dette i strid med grunntanken i ideen om det kommunale selvstyre og dermed med tanken om selvbeskatning. Enda det var imot menighetenes ønske, vedtok bystyret i 1900 å overta styringen, men bøyde seg for et forslag av sogneprest Christen Brun, som gikk ut på at kirkene skulle være menighetenes felleseie, administrert av et menighetsstyre.

Skriv ut artikkel

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.