Bontelabo

Bontelabo til venstre og Skolten til høyre. Foto fra 1970-tallet. Fotograf: Ukjent. Arkivet etter Morgenavisen A/S, Bergen Byarkiv.

Bontelabo til venstre og Skolten til høyre. Foto fra 1970-tallet. Fotograf: Ukjent. Arkivet etter Morgenavisen A/S, Bergen Byarkiv.

Bontelabo, navn på strandlinjen nord for Bergenhus mellom Skoltegrunnskaien og Skuteviken. Navnet, som opp gjennom tidene også har vært skrevet Bontelbo, Bunteboel, Buntelbo o.l., er ikke forklart. I høymiddelalderen hadde biskopen naustet sitt der i forbindelse med dominikanerklosteret på Holmen, og kaianlegget er kalt Biskopsbryggen i 1240. Det var også i dette området Håkon Håkonsson reiste et 90 alen langt og 60 alen bredt naust hvor han holdt kroningsfest i 1247. I 1556 fordrev Christoffer Valkendorf kvinnene fra gledeshusene i Øvregaten til dette strøket, som på den tid ble kalt Hekkelfjell (egentlig det samme navnet som den islandske jøkelen Hekla, som i nordisk folketro var det fjellet heksene fløy til). Flere av vertshusene fulgte etter, og det er kanskje et av dem som har gitt opphav til det nåværende navnet. I 1630 er Bunteboel brukt om en grend mellom Sverresborg og Holmen. Krigsfrykt i 1650-årene førte til at bebyggelsen ble rasert og området lagt inn under festningen. Da det 1855 ble utredet planer om å bygge et sjøbad her, måtte spørsmålet forelegges for Armédepartementet. Stedet egnet seg godt fordi det ikke var noen kaier her, og 1857 stod det offentlige badeanlegget Sølyst ferdig; da hadde det allerede i noen tid ligget et badeskip ankret opp utenfor. I 1879 bygde dessuten forsvaret et badehus for sitt personell. Badene ble etter hvert fortrengt av kaiutbygging, og ble nedlagt etter åpningen av Nordnes sjøbad 1910.

Til bruk for A/S Bergens Kjøleanlegg ble det 1921–32 bygd en 80 m lang kai, som ble forlenget 1934 og 1937–40. Under oppbyggingen av Bergen Fiskeindustri ble det i forlengelse av Festningskaien bygd en 100 × 28 m stor kai på tvers av Skoltegrunnskaiens rot 1948–53, og en portalkran ble overført hit fra Skoltegrunnskaien 1956.

Bygninger m.m.: 2. Bergen Fiskeindustri.8.. Helsevernetaten Bergen kommune. Statens dyrehelsetilsyn, Fylkesveterinæren for Hordaland og Sogn og Fjordane.

Skriv ut artikkel