Enkers Aldershjem

Enkefattighusets andre bygning ved St. Jakobs kirkegård var en 28 m lang ettetasjers bygning. Etter tegning av J.J. Reichborn. Arkivet de eligerte menn, Bergen Byarkiv.

Enkefattighusets andre bygning ved St. Jakobs kirkegård var en 28 m lang ettetasjers bygning. Etter tegning av J.J. Reichborn. Arkivet de eligerte menn, Bergen Byarkiv.

Enkers Aldershjem, Kong Oscars gate 90a, er den fjerde bygningen for en institusjon som under skiftende navn har eksistert på denne eiendommen siden 1663. Den nåværende bygningen (ark. Jakob Myklebust), som ligger rett nord for Stadsporten, ble tatt i bruk 1976, og inneholder enerom for 23 beboere.

Etter at et tidligere fattighus på Nordnes (opprettet av enken Elsse Nagel) var ødelagt i brannen 1660, tok Hans Olsen (1607–84), som drev legepraksis i Bergen fra 1648, initiativ til å reise et nytt, og 1663 ble «De Fattige Enkers Hus» åpnet i en enkel, enetasjes tjærebredd bygning han hadde latt oppføre rett innenfor Stadsporten, ved St. Jakobs kirkegård. Huset hadde plass til 30 «lemmer», og driften ble basert på gaver. 1748 var denne bygningen i så dårlig stand at den måtte rives, og en ny ble reist på samme eiendom, denne gang finansiert med institusjonens egne midler. Den nye bygningen var også på én etasje, men større enn den gamle – 28 m lang, og hadde høyere standard; den inneholdt en fellessal og 16 rom for beboerne. 1779 ble tallet på «lemmer» satt ned til 20, og dette ble opprettholdt til 1804. Det kunne «abonneres» på plass for fremtidig behov, og unntaksvis kunne også ektefolk innskrives.

Enkefattighuset, som det offisielt het til 1914, fikk sin tredje bygning på samme sted 1881 (ark. Fredrik von der Lippe og Hans Heinrich Jess). Denne bygningen hadde plass for 48 beboere, som stelte seg mat selv på et felles kjøkken. Under den annen verdenskrig ble huset okkupert av tyskerne, og 12 av hjemmets beboere fikk midlertidig plass på Bergens Diakonissehjems feriehjem Vikøy i Hardanger. Her var det felleshusholdning, og denne ordningen ble beholdt da man etter krigen kunne ta bygningen i Kong Oscars gate i bruk igjen. – Bygningen fra 1881 ble i 1970-årene revet og erstattet av den nåværende, som er trukket litt tilbake fra gaten i forhold til de tidligere bygninger.

Skriv ut artikkel

Tilbakemeldinger og innkommende lenker

  1. Tilbaketråkk: Fattighus | Bergen byleksikon

  2. Tilbaketråkk: Kong Oscars gate | Bergen byleksikon

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.