Exercerhuset

Exercerhuset, i midten, før det ble revet. Fotografi fra rundt 1980. Fotograf: Øyvind H. Berger. Fotoregistrering av Bergen, Bergen Byarkiv

Exercerhuset, i midten, før det ble revet. Fotografi fra rundt 1980. Fotograf: ؘyvind H. Berger. Fotoregistrering av Bergen, Bergen Byarkiv

Exercerhuset, historisk forsamlingslokale, oppført 1821 i tre i Engen 46b, mellom Jonsvollsgaten og Komediebakken med den gang fri beliggenhet mot Engen (adressen endret 1993 til Teatergaten 31), i 2001 demontert og lagret på Hanøytangen, Askøy da huset måtte vike for planlagt nybygg. Den sterkt omstridte rivningstillatelsen ble gitt på betingelse av at grunneieren, Ole Jan Strønen, sørget for at Exercerhuset ble gjenreist på godkjent sted, fortrinnsvis i eller nær Jonsvollskvartalet. Hittil (2009) har dette ikke skjedd.

Forsøk på å omplassere huset, først på Tellevik fort og deretter på Koengen, måtte oppgis. I mellomtiden skiftet tomten eier. Etter at Strønens planer om høyhus på 17 etasjer med hotell, kino og boliger ble nedstemt i bystyret, ble eiendommen i 2007 solgt til Sparebanken Vest. Banken stilte seg først positivt til å inkorporere Exercerhuset i sine planer om et finanssenter på stedet og dermed redde et stykke verneverdig kulturhistorie. Høsten 2007 ble det imidlertid klart at heller ikke banken vil ha huset tilbake der det en gang stod. Exercerhusets endelige skjebne er derfor fremdeles høyst uviss, men Bergen kommune jobber med en lokalisering på Nøstet, i tett dialog med antikvariske myndigheter.

Opprinnelig hadde huset en militær funksjon i tilknytning til ekserserplassen på Engen, 1860–63 var det treningslokale for byens første turnforening. Som møtelokale, bl.a. for Bergens Arbeiderforening 1850, kunne det romme opp til 1000 mennesker. Under et minnemøte for Leiv Eiriksson i 1873 var Bjørnstjerne Bjørnson hovedtaler og Ole Bull og Edvard Grieg underholdt, den eneste gang de to musikerne opptrådte sammen offentlig. Det dramatiske Selskab kjøpte Exercerhuset på tvangsauksjon 1909, og det har siden vært kulisselager for Den Nationale Scene. Se også Jonsvollsgaten.

Skriv ut artikkel

Tilbakemeldinger og innkommende lenker

  1. Tilbaketråkk: Byantikvaren | Bergen byleksikon

  2. Tilbaketråkk: Jonsvollsgaten | Bergen byleksikon

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.