Helldal

Helldal (norrønt Helludalr, antagelig sammensatt med elvenavnet Hella, av hallr, hellende eller hallr, stein), gnr. 6, gårdsbruk i Fana, på vestsiden av Grimevatnet. Sammen med Grimen og Erdal tilhørte gården den tidligere Apostelkirkens gods etter reformasjonen, i privat eie fra 1661. Johan C. Gyldenkrantz solgte gården 1790, men beholdt fiskeretten i Grimevatnet. Brukerne solgte fossefallet i Midtunelva 1865 til G. Hveding. Tidligere bergverksdrift på gneisaktig skifer som ble utnyttet til byggestein, i 1894 til posthuset i Bergen. 1882–98 hadde Bergens Skytterlag skytebane på gården. Helldal skole ble oppført på eiendommen 1897. Tomter til næringsbygg ble utskilt i førstningen av 1900-tallet. Frank Mohn A/S har i dag fabrikk- og lagerbygninger på gården.

Helldal var 1886–1964 holdeplass på Vossebanen/Bergensbanen, 13,38 km fra Bergen jernbanestasjon, anlagt for å lette atkomsten til skytebanen. – Se også jernbane (tabell Jernbanetunneler).

Skriv ut artikkel

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.