Bergens Sparebank

Bergens Sparebank, byens første og Norges nest eldste sparebank, ble stiftet 1823 etter tildriv av Det nyttige Selskab. Ideen skrev seg fra konsul Wollert Konow, og innbydelse til subskripsjoner til et fond for banken gikk ut 1822. 1. mars 1823 ble banken åpnet for publikum i et rom i Rådstuen. Fra 1830 fikk den leie lokaler i Bergens Industrimagasins bygning på eiendommen 19. rode nr. 16b, ved den senere Sparebanksgaten, til den 1852 flyttet inn i en nyoppført bygning (ark. Hans Hansen Kaas) på nabotomten 19. rode nr. 2–3. Denne eiendommen hadde fra 1882 adressen Nedre Korskirkeallmenningen 3, men fikk etter om- og påbygging 1906 (ark. Hans Jacob Sparre) adressen Sparebanksgaten 1. Den nye bygningen hadde opprinnelig et tårn og en balkong på hjørnet mot Korskirken, men disse forsiringene ble fjernet 1924.

Fra 1848 har Bergens Sparebank – etter vedtak i forstanderskapet – årlig fordelt gaver til allmennyttige formål som samsvarer med Det nyttige Selskabs ideologi. Gjennom støtte til sosiale, kulturelle og andre tiltak har banken gjennom årene ytet vesentlige tilskudd til fremme av Bergens utvikling på mange områder.

1982 var Bergens Sparebank med da 25 sparebanker i Hordaland slo seg sammen til Sparebanken Vest. Denne har fra 1986 sitt hovedkontor i Kaigaten 4, men banken har også beholdt lokalene i Sparebanksgaten 1.

Skriv ut artikkel

Tilbakemeldinger og innkommende lenker

  1. Tilbaketråkk: Sparebanksgaten | Bergen byleksikon

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.