Vestlandet kompetansesenter

Vestlandet kompetansesenter, VKS, Kronstadveien 35, spesialskole for barn og ungdom med lærevansker, opprettet 1992; 71 elever, siden 2006 underlagt Statped Vest. Skolebygningen er den tidligere Hunstad skole, oppført 1973 (ark. Helge Gjøvåg), som var kommunal barneskole til 1986, da den ble statlig senter for elever med hørselsskader. Skolen har internatbygninger i Ibsens gate 88, Ole Landmarks vei 4 og Jonas Lies vei 68. Vestlandet kompetansesenter administrerte også Bjørkåsen skole og Kongstein skole, Stavanger.

Skolen har sin forløper i Den kommunale Aandssvageskole, som ble startet som et privat tiltak 1881 med Ambrosia Tønnesen som lærer i en leilighet i Lille Øvregate, og senere holdt til i kjelleren til Christi Krybbe skole i Øvregaten og i den tidligere Gråskolen i Kong Oscars gate 44. Fra 1884 ble skolen offisiell, og Jakob Sæthre (se Eikelund skole) overtok ledelsen. 1892 flyttet skolen til Kalmargaten 2, og Bergen kommune overtok driften 1903. Skolen hadde på den tiden både tilbakestående barn og «vanartede», men normalt utviklede barn som elever. De sistnevnte ble tidlig overført til Årstad skole, mens skolen i Kalmargaten etter bybrannen 1916 overtok elevene fra særklassene som til da hadde holdt til i Fortunens skole (Fortunen 11). Etter hvert ble mange av elevene overført til Eikelund skole, og elevtallet i Kalmargaten ble redusert. 1934 skiftet skolen navn til Kalmargaten skole. Lokalene i Kalmargaten er fra 1992 Barnas Hus.

Skriv ut artikkel

Tilbakemeldinger og innkommende lenker

  1. Tilbaketråkk: Kronstadveien | Bergen byleksikon

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.