Nyttige Selskab, Det

Det Nyttige Selskab, humanitær forening stiftet 1774 under mottoet «Til Medborgernes sande Vel», på initiativ av rektor Jens Boalth. Virksomheten skulle støtte helsefremmende tiltak og fremstilling av råvarer, foredling og omsetning. Selskapet avholdt sine møter i Smørsgården, senere i Altonagården. I den første tiden ble det særlig lagt vekt på «landhusholdningen», og selskapet utdelte sin første medalje 1777 for «agrikulturell» innsats på Holsenøy. Første premie tilfalt en bonde fra Voss for en mølle-konstruksjon, og en rekke premier ble utdelt frem til 1793, hovedsakelig for praktiske fortjenester, også innen medisin, i distriktet. Etter en nedgangsperiode med synkende medlemstall og dårlig økonomi, ble lovene endret 1818. Fire faste kommisjoner fikk tilsyn med det som i formålsparagrafen var betegnet som «å fremme produksjon, industri, almen-oplysning og tarvelighet». I det følgende tidsrommet var det mindre interesse for jordbruk, fiske og husflid, og midlene gikk mer til byens beste – bankvesen, industritiltak, kommunikasjoner og spesialundervisning. Selskapet var med på etableringen av Bergens Sparebank i 1823 og stod bl.a. bak anskaffelsen av byens første dampskip, “Oscar”, i 1827. Skipet kom imidlertid aldri i skikkelig rutetrafikk. Det ble brukt til lystturer i fjordene rundt Bergen, men måtte allerede etter to år selges på auksjon på grunn av dårlig driftsresultat.

Selskapets virksomhet ble geografisk avgrenset ved vedtekter 1850. Forskjønnelsen av det større byområdet kom i forgrunnen, noe som karakteriserte senere aktivitet, nyttepreget avtok. Legater ble opprettet for å øke evnen til å løse større oppgaver. Til slike oppgaver hørte reisingen av Schjøtstuene ved Mariakirken, flaggstengene på Fisketorget, skulpturene på fasaden av Tinghuset og opparbeidelsen av Muséplass. Etter krigen har selskapet bl.a. påtatt seg å utsmykke Håkonshallen, gjenreise parken på Sverresborg, sette opp minnestøtten på Kristkirketomten og bidra med særlige tiltak i Gamle Bergen. Med 350 000 kr bidro Selskapet til reisingen i 1998 av Knut Steens omstridte monument over byens grunnlegger, kong Olav Kyrre. På plenen foran Bergen Offentlige Bibliotek lar kunstneren betrakterne ane en abstrakt konge komme ridende på en stålhest. Monumentet er en omarbeidet utgave av Steens vinnerutkast fra den avholdte konkurransen i 1969, et utkast som etter en opphetet avisdebatt ble vraket av bystyret. Selskapet tok også del i stiftingen av Festspillene i Bergen og bidro med den første kapitalen på 100 000 kr til opprettelsen i 2008 av et Holberg-museum som en avdeling ved Bergen Skolemuseum i Latinskolen, der Holberg var elev. Ved 100-årsjubileet 1884 var Holberg-statuen på Vågsallmenningen Det Nyttige Selskabs gave til Bergen.

Av andre oppgaver og prosjekter som i de senere år er løst med tilskudd fra Selskapet, kan nevnes: Restaurering av salen i Logen Den Gode Hensigt, minnesmerke over Roald “Kniksen” Jensen ved Brann Stadion, keramikkvase av Kjell Nupen ved Tveitevannet, Kristian Blystads skulptur “Natt” ved Bjørndalspollen, Loddefjord, nytt orgel i Bergen Domkirke og steindekke på plassen foran Bjørnson-statuen ved Den Nationale Scene. Selskapets rause gave til byen i anledning 225-årsjubileet i 1999 var 500 000 kr til opparbeiding av Menneskerettighetenes plass foran Raftos hus på Nygårdshøyden og til utsmykning av plassen.

Det Nyttige Selskab har i dag 300 medlemmer. Ingen ildsjel kan selv melde seg inn, men innvelges kun etter å ha blitt foreslått, spurt og nominert.

Det Nyttige Selskabs pris for god arkitektur

Det Nyttige Selskab vedtok å legge ned prisen i 1993 og i stedet opprette en pris for gode forretningsfasader. Fasadeprisen ble utdelt frem til og med 2003, da også den ble innstilt.
ÅrProsjektPrisvinner
1953Adolph Bergs vei 28/30ark. M. & J. Svenningsen og Thorleif Våland
1955Birkeveien 38/44ark. Sverre Lied
1956Kristofer Jansons vei 2/12ark. M. & J. Svenningsen
1957Kristofer Jansons vei 71b og 55, Landås trygdeboligerark. Eystein Michalsen,
1958Wiers-Jenssens vei 17/23 og Kristofer Janssons vei 33/41 og 43/51ark. Peter Helland-Hansen og Sverre Lied
1959Strimmelenark. Halfdan B. Grieg
1960Landåstorgetark. Jørgen Aall og Harald Løkeland
1962Bergens Sjøfartsmuseum, Haakon Sheteligs plass 3ark. Per Grieg
1963Odontologisk institutt, Årstadveien 17ark. Fougner & Myklebust
1964Jernbanerestauranten, Strømgaten 4ark. Kaare Frølich
1965Sølvbergets borettslag, Sandvikenark. Aall & Løkeland
1966Engen 44ark Halfdan B. Grieg
1967Det historisk-filosofiske fakultet, Sydnesplass 9ark. Peter Helland-Hansen og Sverre Lied
1968Sjømennenes boligbyggelag, Allestadhaugenark. Kaare Frølich
1969Røde Kors Sykehjem, Ellerhusens vei 35ark. Sverre Lied
1970Storetveit skole, Storetveitvegen 125ark. Helge Borgen
1971Fana Yrkesskole, Slåtthaugvegen 134ark. Arne Hannisdal
1972Lillehatten og Aspelien borettslag, Fyllingsdalenark. Jon og Claus Lindstrøm
1973Søreide kirke, Søreidgrendark. Helge Hjertholm
1974Ørnehaugen borettslag, Fyllingsdalenark. Peter Andersen, Johan Andersen og Kjell Irgens
1977Bryggens Museum, Dreggsallmenningark. Øivind Maurseth
1981Rolland skole, idrettsbygg og helsesenter, Åslia 13ark. Anna og Jostein Molden
1984Eidsvåg kirke, Vollane 3ark. Kjell Lund
1987Bergen sentrale byrom, for arbeidet med å skape liv og trivselFritidsavdelingen, Bergen kommune
1990Fiskeridirektoratet, Strandgaten 229ark. Cubus (Elin Strandenes og Hans Jacob Hansteen)
Skriv ut artikkel

Tilbakemeldinger og innkommende lenker

  1. Tilbaketråkk: Menneskerettighetenes plass | Bergen byleksikon

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.