Hoteller

De eldste overnattingsstedene i Bergen var kombinert med vertshus og skjenkesteder. Det mest kjente i begynnelsen av 1800-tallet var Halvkanden, en kro på hjørnet av Klostergaten og Vestre Murallmenning. For bønder fra omlandet fantes det bondestuer, primitive sovesaler i sjøgårdene langs vestsiden av Vågen. I strøkene like rundt byen, som i Sandviken, Dokken, Fløen og Kalfaret, var det flere gjestgiverier. Det første egentlige hotell har røtter tilbake til 1830-årene. Det var Hotel Scandinavie i Klosteret 1, en ombygd embetsbolig som startet som losjihus og utviklet seg til hotell i løpet av 1850- og 1860-årene; hotellet her ble drevet til 1903.

Til den internasjonale fiskeriutstillingen i Bergen 1865 kom 274 tilreisende, men bare 29 kunne skaffes hotellplass, og de øvrige måtte søke privat innkvartering. Først i 1885 kom utviklingen i gang, da et lokalt konsortium etablerte Hotel Norge. I takt med økningen av reiselivet ble det startet en rekke større og mindre hoteller i sentrum de neste årene. Høyest standard hadde Holdts Hotel etter at det var blitt utvidet, og Hotel Metropol som åpnet 1897. Bergen med nærmeste omland hadde 23 hoteller i 1900, men de fleste sentrumshotellene gikk tapt under brannen 1916. Brannen førte til en katastrofal mangel på hotellsenger, og forholdene gav ikke umiddelbart grunnlag for noen omfattende nybygging. Hotel Norge ble opprustet, og for å avhjelpe mangelen oppførte kommunen Hotel Rosenkrantz, som stod ferdig 1921. Hotel Bristol ble også oppført for kommunale midler, åpnet 1926 og solgt til privat drift følgende år. Grand Hotel Terminus kom i drift 1928 i forbindelse med Landsutstillingen dette året.

Selv om reiselivet tok seg raskt opp etter den annen verdenskrig, gikk det langsomt med utbyggingen av hoteller og andre overnattingssteder. Festspillene i Bergen ble første gang arrangert 1953, og for så vidt passet det godt at Hotell Neptun var tatt i bruk året før, men åpningen av flyplassen på Flesland 1955 bidrog til å øke behovet. «Bergen lider om sommeren under lammende hotellnød,» het det på reiselivshold, og busslaster med turister ble sendt langveis ut av byen for å få overnatting. Slottsgården i Sandbrogaten 3 stod ferdig 1956, og Hotel Orion (nå Thon Hotel Bergen Brygge) i Bradbenken 3 ble reist av Det Bergenske Dampskibsselskab 1957.

Senere har hotellkapasiteten vokst betraktelig, med storhoteller som Radisson SAS Royal Hotel på Bryggen og de tre hotellene i området Kokstad / Sandsli i naboskap med flyplassen, alle oppført i 1980-årene, etterfulgt i 2007 av Clarion Hotel Bergen Airport bare et steinkast fra rullebanen, og en del hoteller i sentrale bystrøk. Nyere sentrumshoteller er Clarion Admiral Hotel, Holberg Comfort Hotel, Rica Travel Hotel, Det Hanseatiske Hotel og Clarion Collection Hotel Havnekontoret. Men enkelte hoteller har gått tapt for reiselivet, som da driften av Hotel Bristol, etter en langsom avvikling under Kreditkassen, opphørte 1982. Hotel Bristol ble imidlertid gjenåpnet med 127 rom i 1995 av Thongruppen, som eier fem hoteller i Bergen.

Det første spesialbygde sykehushotell i Norge, Haukeland Hotel, åpnet i august 1998 i tilknytning til Haukeland Universitetssykehus, Jonas Lies vei 59. Hotellet har 177 senger og er særskilt tilrettelagt for pasienter som er selvhjulpne med daglige gjøremål, og deres pårørende.

Bergen har i 2009 mer enn 6000 hotellsenger og de fleste finnes innen gangavstand fra Fisketorget. To av hotellene, Hotel Park og Grand Hotel Terminus, oppfyller kravene til medlemskap i organisasjonen «De historiske». De fleste hotellene er nærmere omtalt i egne artikler under sine respektive navn.

Utvalgte hoteller i Bergen pr. 2009

AdmiralClarion Hotel, C. Sundts gate 9, åpnet 1987 som hotell i jugendstil i en tidligere pakkhusbygning fra ca. 1900. Brygge ved Vågen for gjester som kommer sjøveien.
Augustin HotelC. Sundts gate 22, Bergens eldste familieeide fullservicehotell, eldste del bygd 1919 i jugendstil. Befinner seg på historisk og fredet grunn, rommer Altona Teater.
Bergen AirportThon Hotel, konferansehotell ved Bergen Lufthavn, Flesland. Har 231 rom, velværesenter med squashbaner, svømmebasseng, trimrom, solarium og badstue.
Bergen BryggeThon Hotel, Bradbenken 3, oppført 1957 som Hotel Orion for Det Bergenske Dampskipsselskab.
Bergen Travel HotelVestre Torggaten 20a, rimelig frokosthotell, 63 rom og uteservering.
Clarion Bergen Airport HotelFlyplassvegen 555, åpnet 2007, bygd av Avinor, kombinerer interessen for fly med musikk.
Det Hanseatiske HotelFinnegårdsgaten 2a, Bryggen. Hotellet drives av familien Sande, har 16 særpregete rom i Finnegaarden, hanseatisk handelshus, oppført etter brannen i 1702.
Edvard Grieg, Quality HotelSandsliåsen 50, et fullservice kurs- og konferansehotell med landlig beliggenhet like ved Flesland flyplass. Hotellet ble åpnet 1987 som det første suitellet i Norge.
First Hotel MarinRosenkrantzgaten 8, 152 rom, nærmeste nabo til Bryggen.
Grand Hotel TerminusZander Kaaes gate 5, åpnet 1928 med ry som Bergens første luksushotell. 230 senger.
HavnekontoretClarion Collection Hotel, Slottsgaten 1, fasjonabelt hotell i historiske omgivelser på Bryggen, åpnet 2006 i bygning som tidligere huset Bergen og Omland Havnevesen og hovedkontoret til hurtigruterederiet Det Nordenfjeldske Dampskipsselskap.
HolbergComfort Hotel, Strandgaten 190, oppført 1995 på Ludvig Holbergs fødested.
HordaheimenBest Western Hotel, C. Sundts gate 18, oppført 1918 med formål å skaffe tilreisende bygdefolk et trivelig overnattingssted der de kunne føle seg hjemme i byen både når det gjaldt språk og mat. Profilerer seg på kultur og tradisjon.
NeptunHotel Rica Partner, Valkendorfs gate 8, åpnet 1952, kjent som “Kunsthotellet” og for gourmetrestauranten Lucullus.
Park HotelHarald Hårfagres gate 35, familiedrevet frokosthotell, etablert 1890.
P-Hotel BergenVestre Torggaten 9, tidligere Ambassadør Hotel, 49 rom.
NorgeRadisson SAS Hotel, nedre Ole Bulls plass 4, Bergens største og mest prestisjefylte hotell, med sentral beliggenhet ved Byparken, 347 rom, hvorav 13 suiter, Åpnet 1885.
RicaTravel Hotel Bergen, Christies gate 5/7, åpnet 1995 i Tornøegården, der man tidligere fant byens største leketøybutikk.
RosenkrantzThon Hotel, Rosenkrantzgaten 7, 223 rom og restaurant.
Royal Hotel BryggenRadisson SAS, oppført 1892 på deler av branntomten fra 1955. 273 rom, fem serveringssteder, 17 møterom og flere selskapslokaler.
Scandic Bergen AirportHotel, Kokstadflaten 2, 197 rom, restaurant og sauna. 22 møterom for inntil 250 personer.
Scandic Bergen CityHotel, Håkonsgaten 2, hotell siden 1973, het tidligere Bergen Hotel og Apartementshuset. 254 rom.
Sandviken BryggeThon Hotel, Sandviksveien 94, åpnet 2004 som Euro Hotel Sandviken, med i Thon-kjeden fra 2005. Familiedrevet på francisebasis. 45 rom.
Steens HotelParkveien 22, frokosthotell, opprinnelig en herskapsvilla fra 1890. Mye av det originale interiøret er bevart.
Strand HotelRica Partner, Strandkaien 2/7, 87 rom i syv etasjer med baren “Femte i andre” og terrasse med utsyn over Torget.
Skriv ut artikkel

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.