Sandvikskirken

Sandvikskirken fra 1881 (arkitekter Ernst Norgrenn og Schak Bull). Fotograf: Norvall Skreien.

Sandvikskirken fra 1881 (arkitekter Ernst Norgrenn og Schak Bull). Fotograf: Norvall Skreien.

Sandvikskirken er sognekirke for Sandviken menighet, ligger ved krysset Kirkegaten/Ladegårdsgaten/Nye Sandviksvei, og ble vigslet 30. desember 1881. En arkitektkonkurranse om kirkebygget ble vunnet av Ernst Norgren, men han døde før arbeidet var fullført, og det ble derfor avsluttet av hans assistent Schak Bull. Byggingen av kirken førte til betydelige reguleringsinngrep i dette strøket, der Sandviksbroen til da hadde bundet veiene sammen over en dyp slukt som førte ned mot sjøen ved Småmøllen.

Sandvikskirken er en treskipet hallkirke i nygotisk stil med tårn i vest og kor i øst; byggematerialet er gneis med granittkledning. Det er ett sakristi på hver side av koret, og i hjørnene mellom tårnet og langhusgavlen er det små trappetårn. Langhusets utvendige tak er skiferkledd og dekker både midtskipet og sideskipene, men innvendig er rommet inndelt med frittstående tresøyler og separate himlinger. Det er gallerier i begge sideskipene og på vestveggen. De innvendige murer og hvelv er pusset og (fra 1918) malt, først var de røde, fra 1947 lys beige, med grå ribber, søyleskaft, vindussprosser og -innfatninger. Skipets tak har lyseblå himlingsbord og brune bjelker, mens det øvrige treverket i kirken er lutet. Ved innvielsen hadde kirken 700 sitteplasser, senere redusert til 560. På det kasseformede furualteret stod opprinnelig et enkelt marmorkors, som ved ombyggingen av kirken 1917–18 ble forsynt med en kristusfigur i bronse eller oksidert sølv, utført av Sofus Madsen etter en modell av Michelangelo. Over krusifikset ble det plassert en baldakin i senmiddelaldersk stil, tegnet av Christian Koren Wiberg. Apsiden er prydet med 12 trerelieffer med bibelske motiver, utført av Schak Bull. Prekestolen, som står nord for koråpningen, er åttekantet og har en himling med tårn, alt i furu og i gotisk stil. Døpefonten, på sørsiden av koråpningen, er også åttekantet og av granitt. Det meste av altersølvet er fra 1881, men kirken har en oblateske i forgylt sølv fra 1600-tallet, en gave fra den siste private eier av Store Sandviken, Johan A. W. Mohr.

Sandvikskirken i 1917 med Rothaugen skole i bakgrunnen. Fotograf: Ralph L. Wilson. Arkivet etter Stadsingeniøren, Bergen Byarkiv.

Sandvikskirken i 1917 med Rothaugen skole i bakgrunnen. Fotograf: Ralph L. Wilson. Arkivet etter Stadsingeniøren, Bergen Byarkiv.

På vestgalleriet står orgelet, et 25 stemmers instrument som avløste det opprinnelige orgelet 1920. Det er bygd av Olsen & Jørgensen, og er senere blitt renovert. I tillegg til det gamle instrumentet ble et nytt, mindre kororgel fra det danske orgelbyggeriet Bruno Christensen og Sønner installert 1991. Kirkens første orgel var et 11 stemmers instrument bygd av den norske orgelmakeren Claus Jensen. I 31 år, 1894–1925, var kirkemusikeren Lars Søraas organist i Sandvikskirken. Et portrettrelieff av Søraas, utført av Ambrosia Tønnesen, pryder gravmonumentet på Solheim kirkegård.

Skriv ut artikkel

Tilbakemeldinger og innkommende lenker

  1. Tilbaketråkk: Kirkegaten | Bergen byleksikon

  2. Tilbaketråkk: Sandviken (sogn) | Bergen byleksikon

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.