Væveriet

Væveriet, var det folkelige navnet på en fabrikkbygning i Nye Sandviksvei 84. Tomten ble 1857 solgt av Margrethe Marie Meyer, enken etter Otto Meyer, til Johan Petersen (den senere eier av Kløverhuset), som startet et dampdrevet bomullsveveri året etter. Veveriet hadde 41 ansatte 1865, men stanset produksjonen 1867, og Petersen begynte isteden drift av Bergens Dampmølle i fabrikkens kjeller. C. Sundt kjøpte eiendommen på tvangsauksjon 1877 og solgte den til Gerdt Meyer, som solgte videre til Bergens Arbeiderforening. Arbeiderforeningen opprettet sitt aldershjem i bygningen 1879. Under den annen verdenskrig ble bygningen okkupert av tyskerne og brukt som bordell; etter krigen var den i mange år husvære for krigsveteraner. Bygningen ble 1974 overtatt av Blå Kors – Bergen krets, som rev den og bygde et nytt sosialbygg med poliklinikk og avrusningsavdeling 1977.

Bakken som førte opp hit fra Skuteviken ble kalt Veveriveien eller Veveribakken, og tilsvarer den nåværende Nordre Skuteviksvei.

Skriv ut artikkel

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.