Persenbakken

Persenbakken, "typebyen" som var det første kooperative boligprosjektet i Bergen. Det ble bygd 1911-12 for Typografenes Byggeselskap a/s. Arkitekt Olaf Jahnsen. Fotograf: Ukjent. Arkivet etter Park- og idrettsvesenet, Bergen Byarkiv.

Persenbakken, «typebyen» som var det første kooperative boligprosjektet i Bergen. Det ble bygd 1911-12 for Typografenes Byggeselskap a/s. Arkitekt Olaf Jahnsen. Fotograf: Ukjent. Arkivet etter Park- og idrettsvesenet, Bergen Byarkiv.

Persenbakken, blindvei øst- og sørover fra Øvre Sandviksvei med fotgjengersamband til Fjellveien, i det området som til daglig kalles Hødden (Høyden). Navnet, som ble vedtatt 1938, var opprinnelig navn på en eiendom her, etter eieren, vognmann Hans Peersen Berge (1781–1843), som er omtalt i Elisabeth Welhavens fortelling «Madamen» (1869). I 1908 solgte Mons Petter Peersen eiendommen til Typografenes Byggeselskap, som – ved den første kommunale medvirkning av dette slaget – lot oppføre 44 tomannsboliger (ark. Olaf Jahnsen), i det som på folkemunne fikk navnet «Typebyen». I den øvre delen av gaten lot Renovasjonsarbeidernes Byggeselskap 1927–28 oppføre 26 leiligheter i bolighus (nr. 25–33 og 39–5, ark. Svein Ellingsen); dette området ble spøkefullt kalt «Bossbyen». På et område ovenfor Fjellveien, Persendalen, var det planlagt å anlegge en park, men dette ble aldri realisert.

I Persenbakken er det ennå noe igjen av den steingarden som markerte grenseskjell mellom Bergen og Sandviken. Dessuten er det to kampesteiner, Skomakersteinen og Skreddersteinen. Til den siste knyttet det seg en legende om at jomfru Maria hadde åpenbart seg, og steinen snudde seg hver dag klokken 12.

Skriv ut artikkel

Tilbakemeldinger og innkommende lenker

 1. Tilbaketråkk: Øvre Sandviksveien | Bergen Byleksikon

 2. Bjørn R Jahnsen

  Arkitektens navn er Olaf JAHNSEN, ikke Johnsen som det står i parantesen på linje 6.

  Se ellers artikkelen om arkitekt Olaf Jahnsen i Bergen Byarkivs oppslagsverk (oVe).

  hilsen
  Bjørn R Jahnsen

  Svar
  1. Knut Skeie Aksdal

   Navn rettet fra Johnsen til Jahnsen. Takk for at du påpekte feil.

   Med vennlig hilsen
   Knut Skeie Aksdal
   Bergen Byarkiv

   Svar

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
 • Bestillinger
 • Generelle spørsmål
 • Digitalisering
 • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
 • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.