Kristian Bings vei

Vinter i Kristian Bings vei. Udatert foto. Fotograf: Kristian Dahl. Arkivet etter Morgenavisen A/S, Bergen Byarkiv.

Vinter i Kristian Bings vei. Udatert foto. Fotograf: Kristian Dahl. Arkivet etter Morgenavisen A/S, Bergen Byarkiv.

Kristian Bings vei, Minde, blindvei sørover fra Søndre Skogvei, oppkalt 1952 etter juristen Kristian Magdalon Bing (1862–1935), byhistoriker, folkeminnesamler og fjellklatrer. Han skrev flere buekorpshistorikker og har hovedæren for at olsokfeiringen i 1887 ble gjenopplivet som en årlig høytidelighet til minne om Hellig-Olavs død på Stiklestad.

Sin viktigste oppdagelse som folkeminnesamler gjorde Bing i 1912 da han i Vingen i Nordfjord for første gang avdekket helleristninger med veidekunst i Sør-Norge. Som fjellklatrer vakte han stor oppmerksomhet for sin bestigning av Hornelen i 1897, en bedrift bare Olav Trygvason etter sagnet skal ha utført før ham. Det kjente landemerket for sjøfarende stiger 915 meter nesten loddrett til værs fra Frøysjøen i Bremanger. På en rekke topper og isbreer mellom Finnmark og Folgefonna var han førstemann. Han gjorde det også til en sport å klatre i kirketårn. Kvelden før folkeavstemningen om unionsoppløsningen fra Sverige 1905 bygde han en rekke bål på Ulriken slik at de til sammen lyste over Bergen som et digert, flammende JA. Først og fremst Bings fortjeneste var det også at Nordnæsdalen ble ervervet som buekorpsguttens samlingsplass.

I tillegg til gatenavnet er Kristian Bing hedret med en portrettbyste ved Fredriksberg på Nordnes, modellert av Sofus Madsen og avduket 1938.

Skriv ut artikkel