Fantoft stavkirke

ؘyvind H. Berger. Fantoft stavkirke fotografert rundt 1970. Fotograf: Øyvind H. Berger. Fotoregistrering av Bergen, Bergen Byarkiv.

Fantoft stavkirke fotografert rundt 1970. Fotograf: Øyvind H. Berger. Fotoregistrering av Bergen, Bergen Byarkiv. ؘyvind H. Berger

Fantoft stavkirke, stavkirke, opprinnelig fra Fortun i Indre Sogn, hvor den ble reist omkring 1170, ombygd og utvidet på 1600-tallet. 1883 ble den kjøpt av konsul Fredrik G. Gade, som lot den flytte og gjenoppføre på sin eiendom Fantoft. Ligger på en høyde nordøst for Paradisleitet med fotgjengeratkomst fra Fantoftveien og Birkelundsbakken. Bare de delene som skal ha tilhørt middelalderkirken ble gjenoppført. Et nyere vesttårn og et tømret kor ble ikke gjenreist. Gjenoppføringen, som ikke var helt bygningsmessig og stilhistorisk korrekt, ble ledet av konservator Anders Lorange ved Bergens Museum og arkitekt Joachim Mathiesen. Bygningen fikk et kor i stavkonstruksjon med midtrom og omganger, og et kor i øst der apsis ble avrundet med sylindrisk tårnoppbygg og kjegleformet tak. Til takrytteren ble Borgund stavkirke nyttet som forelegg. Skipet ble forkortet ved å sløyfe det vestre par mellomstaver. På nordsiden av kirken er det bygd opp en gravhaug med et steinkors som opprinnelig stod på Tjora kirkegård på Jæren. Etter at konsul Conrad Mohr hadde kjøpt Gades eiendommer 1903, lot han arkitekt Jens Z. Kielland innrede stavkirken til gudstjenestebruk; samme år ble den vigslet til slikt bruk, og fikk status som kapell under Birkeland sogn. I 1905 kjøpte Rasmus Meyer Mohr Fantoft, men kirken og en del av eiendommen ble skilt ut og solgt til skipsreder Jacob Kjøde, som fra 1915 overlot tilsynet med den til Foreningen til norske fortidsminnesmerkers bevaring. Stavkirken ble en av Bergens mest besøkte turistattraksjoner, leilighetsvis brukt til kirkelige formål. Kirken ble totalskadet i brann natt til 7. juni 1992. Gjenreisingen tok til umiddelbart etter brannen, og i 1997 ble kirken fullført og vigslet.

Skriv ut artikkel

Tilbakemeldinger og innkommende lenker

  1. Tilbaketråkk: Fana (bydel/tidligere kommune) | Bergen byleksikon

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.