Florida

Florida, nes ved nordvestbredden av Store Lungegårdsvann, hvor Johan Fredrik Fosswinckel 1753 fikk oppført et lyststed (se Nygård). Prospekter av eiendommen fra 1818 og 1830 viser en énetasjes hovedbygning med bred ark som raget en etasjehøyde over taket. Inngangsfasaden lå mot nord og hadde portal av tidlig rokokkotype. De opprinnelige vinduene ble skiftet ut med empirevinduer. Hageanlegget med sine saluttbatterier strakte seg ned til vannkanten. Senere var lyststedet eid av bl.a. familiene Mohn, Meidell og Wallendahl, som gav navn til Wallendahlsmarken, der Geofysisk institutt ved Universitetet i Bergen senere ble anlagt.

Allerede på Fosswinckels tid lå det her på neset et populært traktørsted, og det kan være en av restauratørene som har gitt stedet navn. Det fortelles for øvrig at tyske håndverkere underveis til Florida i Nord-Amerika en gang skal ha strandet her og gitt opphav til navnet. Frem til 1830 kåret et skyteselskap sine «fuglekonger» på Florida (se også Skivebakken).

St. Franciskus hospital fikk sykehusanlegg på Florida 1937 (ark. Ole Landmark), fra 1984 nyttet som pleiehjem for eldre, privat eid av St. Franciscussøstrene, men drevet med kommunale midler. Fra 2004 har Sykehuset Florida vært en kommunal institusjon for korttidsopphold (kapasitet 64 pasienter) med akuttavdeling beregnet på hele byen og rehabiliteringsplasser tiltenkt Årstad bydel. Omlag halvparten av pasientene kommer direkte fra sykehusopphold. I 2008 hadde sykehuset til sammen 766 opphold fordelt på 456 pasienter.

Bergen kommune har leieavtale for Sykehuset Florida til 2012, da det er planen at institusjonen skal flyttes til Fyllingsdalens gamle sykehjem, som vil bli ombygd og rehabilitert. St. Paul menighet ønsker å etablere en katolsk videregående skole i sykehusbygget når anlegget blir ledig.

Foran fasaden mot vannet står skulpturen Kristi konge av L. Jungblut. Hospitalkapellets fasade har skulpturen St. Sunniva av R. Termote. Sør for Geofysisk institutt ble den abstrakte skulpturen Anax imperator (Keiserøyenstikker) av Olav Orud avduket 1990.

Skriv ut artikkel

Tilbakemeldinger og innkommende lenker

  1. Tilbaketråkk: Nygårdsgaten | Bergen byleksikon

  2. Tilbaketråkk: Fosswinckels gate | Bergen byleksikon

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.