Grand Hotel Terminus

Grand Hotel Terminus åpnet i 1928, reist på eiendommen til Anna Jebsens Minde etter at barnehjemmet flyttet i 1924. Fotograf: Ukjent. Arkivet etter snekkermestrene Christoffer og Alf Knag, Bergen Byarkiv.

Grand Hotel Terminus åpnet i 1928, reist på eiendommen til Anna Jebsens Minde etter at barnehjemmet flyttet i 1924. Fotograf: Ukjent. Arkivet etter snekkermestrene Christoffer og Alf Knag, Bergen Byarkiv.

Grand Hotel Terminus, Zander Kaaes gate 6, åpnet 1928 som representasjonshotell for Landsutstillingen i Bergen samme år. Har ry som Bergens første luksushotell, medlem av hotell- og restaurantorganisasjonen “De historiske”. Bygningen, som ble oppført etter tegninger av arkitektene Fredrik Arnesen og Arthur Darre Kaarbø, fikk 1929 Houens pris for god arkitektur. Hotellet ble reist i hagen til et tidligere bolighus som hadde tilhørt familien Jebsen, og der det 1877–1918 var drevet barnehjem (Anna Jebsens Minde).

Hotellet ble bygd av Bergens Hotelkompani. 1930 ble det solgt til De Forenede Hoteller, og drevet i samarbeid med Hotel Norge til 1959, da det ble omdannet til A/S Grand Hotel Terminus. Aksjonærer i dette selskapet var Bergens Indremisjon, Det norske misjonsselskap og Det Vestlandske Indremisjonsforbund. Omorganiseringen kom i stand som resultat av et makeskifte 1959 med Missionshuset i Nordahl Bruns gate, da Hotel Norge skulle reise sin nye bygning. Driften ble fra oktober 1992 gjennom selskapet Aurora AS overtatt av skipsmegler Magne Hisdal, men ført videre etter de samme prinsipielle retningslinjer som var lagt opp av de religiøse organisasjonene. Misjons- og avholdsprofilen opphørte imidlertid 2006 da Kjetil Smørås, direktør for det familieeide Augustin Hotel, kjøpte Grand Hotel Terminus av Magne Hisdal. Den nye eieren gjennomførte en omfattende opprusting og modernisering, og understreket den nye image ved å åpne byens første whiskybar i det tidligere misjonshotellet. Det har vært drevet med alle rettigheter siden 1993.

Vestibylen ved Grand Hotel Terminus fotografert rundt 1930. Arkivet etter arkitektene Arnesen og Darre Kaarbø, Bergen Byarkiv.

Vestibylen ved Grand Hotel Terminus fotografert rundt 1930. Arkivet etter arkitektene Arnesen og Darre Kaarbø, Bergen Byarkiv.

Hotellet har inngang vis-á-vis en av inngangene til Bergen jernbanestasjon. Det har i alt 230 senger fordelt på 130 gjesterom. Hovedbygningen inneholder dessuten hotellets restaurant. 1. etasje og trappehuset er bevaringsverdige. 1966 ble det på den østre delen av eiendommen ut mot Kong Oscars gate, hvor bolighuset tidligere hadde ligget, reist et tilbygg, Terminus Hall (ark. Per Sande), med en festsal med plass til 300–400 mennesker. Tilbygget ble 1987 ominnredet til kurs- og konferansesenter.

Terminus-direktøren Kjetil Smørås lanserte i januar 2009 planene for ytterligere et monumentalt tilbygg. Det skal bli 27 meter høyt og bygges i tre i noe uvanlig arkitektonisk utforming, som byggherren håper vil gjøre det til et ikon i Bergen. Planlagt byggestart 2010. Arkitekt: Bjarne Ringstad i Code Arkitektur AS. Terminus har fått en halv million kroner av Innovasjon Norge til byggingen på grunn av materialvalget.

Sitt omdømme som kristent møtested har hotellet dessuten gjenerobret. Siden januar 2008 har Norkirken Bergen leid Terminus Hall for sine gudstjenester hver søndag.

Skriv ut artikkel

Tilbakemeldinger og innkommende lenker

  1. Tilbaketråkk: Norge, Hotel | Bergen byleksikon

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.