Gula Tidend

Gula Tidendes 75-årsjubileum i desember 1979. Styreformann Olav Toft, redaktør Per Håland og disponent Sigurd Hille. Fotograf: Tor Skillestad. Arkivet etter Morgenavisen A/S, Bergen Byarkiv.

Gula Tidendes 75-årsjubileum i desember 1979. Styreformann Olav Toft, redaktør Per Håland og disponent Sigurd Hille. Fotograf: Tor Skillestad. Arkivet etter Morgenavisen A/S, Bergen Byarkiv.

Gula Tidend, Sverres gate 22, upolitisk avis, grunnlagt 1904 av Johannes Lavik som den første nynorsk-avis på Vestlandet, utkom tre ganger i uken til 1914, deretter dagsavis, utkom to ganger i uken fra 1988, siden 1980 i tabloid. Vest-Gula ble utgitt som avis for Sotra fra 1986, sammenslått med VestNytt 1988. Gikk inn 1996. Opplaget i 1995 var 2733.

Blant Bergens-avisene var det Gula Tidend som før den annen verdenskrig hadde flest abonnenter på bygdene. 9. april 1940 ble avisen stanset av eierne, fordi de ikke ville godta nazistisk sensur og kontroll. Først i 1948 kom den ut igjen, men da hadde Bergens Tidende, som kom ut under hele krigen med naziredaktør, erobret markedet til Gula Tidend. Likevel klarte den lille avisen å leve som en språklig og meningsmessig «fargeklatt» i norsk presse helt til den måtte gå inn, i sitt 92. år.

Målreising, distriktssaker på Vestlandet, bygdenæringer og folkekunst var det som opptok avisen mest. Politisk støttet den Venstre, men uten å være direkte knyttet til partiet. På redaktørstolen i «Gula» har det sittet markante personligheter som Albert Joleik, Olav Gullvåg og Per Håland.

Skriv ut artikkel

Tilbakemeldinger og innkommende lenker

  1. Tilbaketråkk: Sverres gate | Bergen byleksikon

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.