Gårds- og bruksnummer

Gårds- og bruksnummer, forkortet gnr./bnr., offisielle eiendomsbetegnelser i de kommunale og statlige eiendomsregistre. Ordningen har sitt opphav i skattematrikkelen for landdistriktene, som ved en lovendring 1863 innførte et nummersystem i to nivåer, der gårdsnummeret angav de «opprinnelige» gårdene i topografisk rekkefølge innenfor den enkelte kommune, mens eiendommer som var utskilt fra disse i tillegg ble identifisert med bruksnummer, fra hovedbølet (som fikk bruksnummer 1) i kronologisk rekkefølge etter utskillelsestidspunkt. – En ny lov om kartlegging, deling og registrering av grunneiendom (delingsloven) av 23. juni 1978 gjorde ordningen gjeldende også for eiendommer i byene, som tidligere hadde vært identifisert ved hjelp av adresser, først ved inndelingen i roder, senere (i Bergen fra 1881) med gateadresser (gate- og veinavn).

I Bergen ble omleggingen til gårds- og bruksnummer gjennomført for et område som tilsvarte byens utstrekning før innlemmelsen av Fyllingsdalen 12. august 1955, og omfattet i alt ca. 13 500 eiendommer, som fikk sine nye gårds- og bruksnumre fra 1. oktober 1985. Dette området, som tilsvarer det gamle Bergen med Årstad, er delt inn i 11 «gårder» med følgende gårdsnumre: 158 Viken, 159 Solheim, 160 Slettebakken, 161 Landås, 162 Kronstad, 163 Årstad, 164 Sydnes, 165 Nordnes, 166 Lungegården, 167 Ladegården og 168 Sandviken. Flere områder som tidligere ikke var matrikulert, bl.a. kirker og plasser, fikk nå egne numre, mens ca. 2000 eiendommer av ulike årsaker ble slettet av registeret. I forbindelse med omleggingen ble det utarbeidet et fullstendig matrikkelkartverk i målestokk 1:500, foruten oversiktskarter i målestokkene 1:20 000 og 1:50 000.

Eiendommer i de fire tidligere omegnskommunene ble 1. januar 1992 innlemmet i en totalmatrikkel for hele Bergen kommune. Den omfatter i alt 254 gårdsnumre, hvor gårdene er nummerert i topografisk rekkefølge fra gnr. 1, Øvre Bratland i Fana, over Laksevåg, Sentrum og Åsane til gnr. 307, Breisteinslid i Arna. Fana beholdt de gamle gårdsnumrene, Laksevåg fikk tallet 1 tilføyd foran tidligere (tosifrete) gårdsnumre, Åsane fikk tallet 1 tilføyd foran gårdsnumrene 70–99 og gårdsnumrene 100–116 endret til 200–216, mens Arna fikk tallet 2 tilføyd foran gårdsnumrene 62–99 og gårdsnumrene 100–107 endret til 300–307.

Alle eiendommer med registreringsbrev i Bergen sentrum, er oppført i matrikkelen, hvor det i tillegg til etableringsdato er oppgitt antallet teiger, opplysninger om kartplate og referansekoordinater samt protokollhenvisninger.

Skriv ut artikkel

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.