Hansa Bryggeri

Hansa Bryggeri i Kalfarveien rundt 1920. Fotograf: Ukjent. Arkivet etter Hansa Bryggerier, Lokalhistorisk Arkiv i Bergen.

Hansa Bryggeri i Kalfarveien rundt 1920. Fotograf: Ukjent. Arkivet etter Hansa Bryggerier, Lokalhistorisk Arkiv i Bergen.

Hansa Bryggeri, A/S, Kokstaddalen 3, administrasjonens adresse fra 1995, da det fortsatt ble produsert i de tidligere fabrikklokalene i Kalfarveien 76. Til slutt vokste bryggeriet ut av både byggene på Kalfaret og de flere hundre meter lange ølhallene i Fløifjellet. Fra 2002 har all brygging, lagring, tapping og mineralvannproduksjon foregått i nytt anlegg på Kokstad, der det allerede fra 1982 hadde vært et mindre distribusjonsanlegg og tapperi i drift.

Navnet ble 1998 forandret til Hansa Borg Bryggerier ASA ved fusjon med Borg Bryggerier i Sapsborg, hvis eiere står for 60 % av aksjekapitalen. De øvrige eiere er det danske bryggerikonsernet Royal Unibrew med en aksjepost på 25 %, og det svenske bryggerikonsernet Spendrup med 15 %. Et tredje regionalt bryggeri, Christiansand Bryggeri AS i Kristiansand, etablert 1859, kom med i sammenslutningen året etter da det ble kjøpt og fusjonert med Hansa Borg.

Produksjonen var 2007 budsjettert til 116 824 000 liter øl og mineralvann. Med i alt 630 ansatte, derav 310 i Bergen, er Hansa Bryggeri den største kombinerte øl- og mineralvannprodusent i Norge med en årsomsetning på ca. 2,2 milliarder kroner.

Produksjon av øl ved Hansa Bryggeri. Foto fra 1930-tallet. Arkivet etter Hansa Bryggerier, Lokalhistorisk Arkiv i Bergen.

Produksjon av øl ved Hansa Bryggeri. Foto fra 1930-tallet. Arkivet etter Hansa Bryggerier, Lokalhistorisk Arkiv i Bergen.

Hansa Bryggeri ble etablert 1891 av Waldemar Stoud Platou (1868–1930) ved overtagelsen av Det sembske Bryggeri, startet av Lars Semb 1849. Bergensølet var på denne tiden av mindre god kvalitet, noe som skulle skyldes det lokale drikkevannet. Platou viste at kvaliteten kunne forbedres ved å opprette en laboratorieavdeling og knytte en kjemiingeniør til bryggeriet. Fra 1894 drev bryggeriet også Grand Café. I nyere tid var bryggeriet i mange år også hovedaksjonær i Hotel Norge. På Landsutstillingen 1898 og på internasjonale utstillinger i Paris 1900 og i Rio de Janeiro 1922 oppnådde bedriften å få gullmedalje for sitt øl.

Hansa Bryggeri overtok 1899 mineralvannfabrikken “Kyrre” i Smørsgården 5, og i 1913 O. F. Halds Bryggeri i Stølegaten 15. I Stølegaten var det om søndager ølservering på gårdsplassen. Dette bryggeriet ble drevet til 1929, men i Stølegaten ble det også produsert aluminumskapsler og 1941–43 drevet kaninfarm. Bryggeriets administrasjon holdt 1926–87 til i Kalfarveien 57a. For å utvide lagerkapasiteten ble det 1939 sprengt ut 15 000 m2 haller i fjellet (under krigen bl.a. brukt til oppbevaring av verdifull kunst og arkiver for offentlige etater og private firmaer).

Lagerhall i Fløifjellet ved Hansa Bryggeris tidligere anlegg i Kalfaret. Udatert foto. Fotograf: Ukjent. Arkivet etter Hansa Bryggerier, Lokalhistorisk Arkiv i Bergen.

Lagerhall i Fløifjellet ved Hansa Bryggeris tidligere anlegg i Kalfaret. Udatert foto.
Fotograf: Ukjent.
Arkivet etter Hansa Bryggerier, Lokalhistorisk Arkiv i Bergen.

Bryggeriet lanserte 1952–53 en metode med forpasteurisering av øl, som senere har fått internasjonal utbredelse. Mineralvannfabrikken A/S Hansa Nord i Åndalsnes kom til 1971–72, da bryggeriet overtok Romsdals Mineralvannfabrikk. På samme tid fikk Hansa lisens til fremstilling av det nederlandske ølet Heineken pils. Det tyske, alkoholfrie ølet Clausthaler har vært markedsført av Hansa i Norge siden 1990. Hansa Borg er også norsk avtapper og distributør av Coca-Cola.

I 1965 fikk Hansa Bryggeri utlånt kvernhus fra 1771, korntørkehus og eldhus fra De Heibergske Samlinger, og førte dem opp på Hansatunet på vestsiden av Kalvedalsveien. Her ble det inntil 2005 brygget øl på gammelt vis hver jul. Bryggeriets festsal, Hansa-salen, ble innviet 1967, utsmykket med freskomaleri av Alf Rolfsen, en parafrase over Peer Gynt. Wilhelm Murstad, som var direktør 1919–59, fikk sin byste, utført av Hans Jacob Meyer, i fjellhallen (avduket 1961). Bysten er i dag flyttet til Kokstad.

Olden Brevatn AS i Oldedalen, Nordfjord, etablert 1992, har fra 2005 vært eiet 100 % av Hansa Bryggeri. Olden er et naturlig mineralvann som har sin opprinnelse fra Blåfjellskilden ved Jostedalsbreen Nasjonalpark. Isen som vannet tappes fra, har ligget beskyttet i flere tusen år, uberørt av moderne forurensning. Olden har fra naturens side et balansert innhold av mineraler og et meget lavt saltinnhold.

Beretning og regnskap for året 1976. Forsidebildet viser Hansa Bryggeri og omgivelsene i Kalfarveien på midten av 1970-tallet. Arkivet etter Hansa Bryggerier, Lokalhistorisk Arkiv i Bergen.

Beretning og regnskap for året 1976. Forsidebildet viser Hansa Bryggeri og omgivelsene i Kalfarveien på midten av 1970-tallet. Arkivet etter Hansa Bryggerier, Lokalhistorisk Arkiv i Bergen.

Siden 2007 har det igjen vært brygget øl på Kalfaret. Det skjer nå i Waldemars Microbryggeri, som Hansa Bryggeri har installert i Kalfaret Brygghus, en restaurant kombinert med selskapslokaler som drives i de gamle bryggerilokalene av Holmedals Kantineservice. Waldemars Microbryggeri, som er oppkalt etter bedriftens grunnlegger, brygger spesialøl som undergjæret pils, ale og hveteøl og overgjæret stout. Mikrobryggeri vil si et minibryggeri der produksjonen foregår etter håndverksmessige tradisjoner og er lite automatisert og industrialisert.

I tilknytning til Brygghuset ligger Hansa Museum der bryggerihistorien i Bergen er presentert.

Skriv ut artikkel

Tilbakemeldinger og innkommende lenker

 1. Tilbaketråkk: Kalfarveien | Bergen byleksikon

 2. sandra m remeijer

  Hei!

  Har de/organiserer Hansa øl-smaking eller noe slikt for grupper? F.eks. 10 stk?

  Med vennlig helsing,

  Sandra

  Svar

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
 • Bestillinger
 • Generelle spørsmål
 • Digitalisering
 • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
 • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.