Håndverkssvennenes Forening i Bergen

Håndverkssvennenes Forening i Bergen, stiftet 1877. Håndverkssvennene hadde også tidligere opptrådt i organisatorisk sammenheng (som da de støttet tanken om å opprette en offentlig tegneskole i byen); Haandværkersvendenes Dannelsesforening (1850–65), som hovedsakelig hadde sosialt formål ved siden av å drive faglig kursvirksomhet, skyldte imidlertid Bergens Haandværkerforening sin tilblivelse, og det var i Haandværkerforeningens festlokale at stiftelsesmøtet for den nye foreningen ble holdt 1877.

I sin første periode ble Håndverkssvennenes Forening karakterisert som «borgerlig opposisjonell arbeiderbevegelse». Den hadde programfestet å arbeide med, ikke mot, kapitalen, og hadde rent faglige siktemål, som å gjenopprette svenneprøven. Foreningen meldte seg ikke inn i De centraliserede Fag- og Arbeiderforeninger, som var stiftet 1891, for ikke «å miste sitt upolitiske preg».

Medlemstallet var ved starten 118, 1889–1900 steg det fra 538 til 689. Eiendommene Skostredet 19 og Kong Oscars gate 13 ble kjøpt 1878, allerede 1881 utvidet med Kong Oscars gate 15, bygd ut til festsal med plass til 400, og 1896 med Kong Oscars gate 17. På eiendommene ble det 1900 reist en 4 etasjers bygning (ark. Edvard Madsen), Kong Oscars gate 13/15 (Fensal). Nye festlokaler ble tatt i bruk 1925. Sangforening, musikkforening og dramatisk klubb var blitt opprettet før 1890. Et aldershjem ble drevet 1924–70 i Sydnesgaten 18.

Bygningen i Kong Oscars gate ble solgt 1965. Foreningen ble senere administrert fra Sentrum Folkets Hus.

Skriv ut artikkel

Tilbakemeldinger og innkommende lenker

  1. Tilbaketråkk: Fensal | Bergen byleksikon

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.