Jazz i Bergen

At jazzen fikk innpass i Bergen noe senere enn i andre norske byer, kan til dels skyldes at det tok tid før restaurant- og forlystelseslivet kom i gang etter bybrannen 1916, som hadde ført til mangel på lokaler. En del jazzband ble likevel stiftet i løpet av 1920-årene, bl.a. Frisco Band, Bonzo Band, Big Ben og Charley Band. Av musikere som skulle få varig betydning, var trommeslageren Edgar Meyer Olsen, fiolinisten Arne Songnæs og pianisten Carl A. Kroken. Fra tid til annen ble det spilt jazz i restaurantene på Hotel Norge og Hotel Rosenkrantz, Stjernesalen i Olav Kyrres gate og på Fløirestauranten Soria Moria. Da var musikere som trompeteren Georg Steen Johannessen og pianisten Victor Thowsen kommet til.

Jazz på Bryggen. Ett av mange jazz-tilbud i Bergen. Fotograf: Norvall Skreien.

Jazz på Bryggen. Ett av mange jazz-tilbud i Bergen. Fotograf: Norvall Skreien.

Det første storband i Bergen, The Rhythmicians, ble dannet 1935 av arbeidsløse medlemmer av Bergens Musikerforening. Det var en fortsettelse av The Rhythmic Six som hadde vært Hotel Norges faste orkester i en periode. Nyere kjente navn var trombonisten Mikal Kolstad og sangsolister som Elin Sterner og Wenche Sem-Olsen, dessuten den fremragende pianisten Arthur Wolf Wichstad. Et nytt storband ble startet 1938, til dels med de samme musikerne. Det var Bergen Rytmeorkester med trompeterne Leif Slåtten og Egil Isachsen. Rytmeseksjonen opptrådte stundom på egen hånd som Arthur Wichstads kvartett. Øivind Bergh karakteriserte orkestret som sensasjonelt godt da det gav konsert i Oslo 1942. Drivkraften i bandet var trommeslageren Thorleif Larsen. Brass-seksjonen vakte særlig oppsikt, og «bergens-brass» ble et omgrep i musikerkretser. En annen gruppe som gjorde seg gjeldende mot slutten av 1930-årene, var Scala Danseorkester, der de senere kjente jazzskribentene Rolf Schade (piano) og Omar Heide Midtsæter (trommer og sang) var med.

I 1950-årene kom flere musikere til å skille seg ut, bl.a. trombonisten Andreas Skjold, som ble stjernemusiker i Sverige, klarinettisten Tore Faye og vokalisten Laila Dalseth, men også andre som hørte til miljøet omkring The Golden Club. Den første jazzklubben i byen var Bergens Rytmeklubb (1940) med 100 medlemmer. To storband fra etterkrigstiden var Finn Nordals (1947) og Kjell Tombras orkester (1951).

Den første halvdel av 1960-årene er kalt en gullalder i Bergens jazzhistorie. Det skyldtes restauratøren Gunnar Holm på Hotel Neptun, som engasjerte jazzmusikere som Eivin Sannes, Øystein Søbstad, Knut Kristiansen, Leif Nygård og Roald Wolf til sitt husorkester, og der solister av internasjonal klasse gav gjesteopptreden. Senere i 1960-årene ble det gitt konserter i Bergen bl.a. av Duke Ellington, Oscar Peterson, Lionel Hampton, Ella Fitzgerald, Sarah Vaughan og The Modern Jazz Quartet.

Siden 1972 har Bergen Jazz Forum vært virksom i å arrangere konserter og avvikle de omtykte Nattjazz-tilstelningene i festspillsesongen.

Blant de mest profilerte av dagens aktive musikere er pianisten og komponisten Dag S. Arnesen, trompeteren Per Jørgensen, saksofonistene Olav Dale, Svein Atle Breistein og Jan Kåre Hystad, bassisten og trommeslageren Olav Amund Gjersvik, bassisten Magne Thormodsæter og trommeslageren Stein Inge Brækhus. Dessuten har byen fine kvinnelige vokalister i Tone Lise Moberg, Linda Farestveit, Wenche Gausdal og Barbro Husdal.

Skriv ut artikkel

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.