Johanneskirken

Johanneskirken, Bergens høyeste bygning med sine 61 meter. Fotograf: Ukjent. Arkivet etter Kommunalavdeling fritid, kultur og kirke, Bergen Byarkiv.

Johanneskirken, Bergens høyeste bygning med sine 61 meter. Fotograf: Ukjent. Arkivet etter Kommunalavdeling fritid, kultur og kirke, Bergen Byarkiv.

Johanneskirken, tidligere sognekirke i Johannes menighet; har siden 1. januar 2002 tilhørt Bergen domkirke menighet. Kirken ligger på Sydnesplass i fonden av gateløpet fra Torget over Torgallmenning og Torggatene, og utgjør et markant trekk i bysilhuetten i denne delen av byen. Plassen kirken står på, fikk 1897 navnet Johannesplassen etter kirken, men ble omdøpt 1902. – Herman Major Backers bidrag til arkitektkonkurransen (1888) om kirkebygning for det nyopprettede prestegjeldet ble antatt, og byggearbeidene ble ledet av arkitektene Adolph Fischer og (fra 1891) Hans Heinrich Jess. Kirken, som med sine 1250 sitteplasser er Bergens største, ble vigslet til bruk 15. mars 1894.

Det kan ha vært en kirke på Sydnes tidligere, ettersom Jørgen Thormøhlen allerede 1684 fikk tillatelse til å reise en kirke i det området han hadde fått tildelt for industriutbygging her, men det er ikke kjent om denne kirken virkelig ble bygd.

Johanneskirken er oppført i nygotisk stil som enskipet langkirke med korsarmer; byggematerialet er glasert tegl over en sokkel av granitt. Korsarmene og koret med kapell- og sakristitilbygg har mangesidete avslutninger. Det 61 m høye tårnet, oppdelt i fire etasjer, er plassert i nordøstenden av bygningens lengdeakse og omgitt av mindre trappetårn, også disse i fire etasjer. For hver av de fire etasjene i hovedtårnet trapper murene inn og ender i gavler som bærer en spiss, åttesidet tårnhjelm tekt med kobber. Det er også åttesidete tårnoppbygg i hjørnene mellom koret og korsarmene. Murverket er forsynt med liséner (bånd) av sortglasert tegl og gesimsfriser. Det høye sokkelpartiet med dører og vinduer gir bygningen preg av å være på to etasjer. Taket over skip, kor og korsarmer er skiferkledd. Hovedinngangen er gjennom portalen i tårnfoten, mens korsarmene har innganger fra trappetårnene i sørvestmurene.

Herman Major Backers bidrag til arkitektkonkurransen for Johanneskirken.<br />Kartsamling fra flere etater, Bergen Byarkiv.

Herman Major Backers bidrag til arkitektkonkurransen for Johanneskirken.
Kartsamling fra flere etater, Bergen Byarkiv.

De innvendige murene er pusset og hvitmalt med vannrette bånd i blått, gult og rødt over et mørkbeiset brystpanel og felter med malt rutemønster. Korsarmene og nordøstveggen har tverrstilte gallerier, det sistnevnte (orgelgalleriet) bæres av to av skipets taksøyler. Gallerier og himling er mørkbeiset. – Alteret står i sørvest, og har en altertavle med oljemaleriet Jesus i bønn, utført av Marcus Grønvold. Korskillet av smijern er tegnet av arkitekt Jess. Den åttesidete sandsteinsdøpefonten på sørøstsiden av koret er tegnet av A. F. W. von Hanno, mens prekestolen (også åttesidet med himling) i eik er tegnet av arkitekt Backer.

Johanneskirken har et Schlag und Söhne-orgel fra 1894. Det hadde opprinnelig 43 stemmer, ble utvidet med to stemmer og fikk nytt spillebord 1967 og ble restaurert av Orgelwerksttatt Christian Scheffler, Frankfurt i 1999, en omfattende restaurering som førte instrumentet tilbake tilnærmet det originale. Orgelet er et av de mest interessante historiske orglene i Skandinavia og er gjenstand for stor orgelfaglig interesse også fra utlandet.

Kirkens første organist var legendariske Gabriel Tischendorf. Thorleif Aamodt var organist i Johanneskirken i hele 32 år (1948–80). Han startet 1967 en serie internasjonale orgelaftener, som er blitt en fast, årlig tradisjon hver sommer.

Skriv ut artikkel

Tilbakemeldinger og innkommende lenker

  1. Tilbaketråkk: Sydnesplassen | Bergen byleksikon

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.