Kalfaret

Parti av Kalfaret. Udatert foto. Fotograf: Knud Knudsen. Arkivet etter Bergen formannskap, Bergen Byarkiv.

Parti av Kalfaret. Udatert foto. Fotograf: Knud Knudsen. Arkivet etter Bergen formannskap, Bergen Byarkiv.

Kalfaret, Eiendommen Kalfaret ble, sammen med Nubben og Starefossen, utskilt fra Lungegårdsgodset og solgt til stadshauptmann Lauritz Holte Nicolaysen 1786. Han oppførte hovedbygningen på det som ble Store Kalfaret, og solgte parsellen Lille Kalfaret 1791.

Store Kalfaret, Kalfarveien 45, tidligere lyststed. Store Kalfaret er gjengitt på 4 Dreier-prospekter, en 176 m2 bygning i to etasjer med valmtak og ark i midtaksen, innrammet av en gråsteinsmur som det finnes en rest av. Portalen hadde trekk av rokokko. Etter ombygning har huset nå trekk av sveitserstil og karakteristiske svalganger i hjørnene mot Kalfarveien. Kjøpmann Lyder Wentzel Nicolaysen, stadshauptmannens bror, overtok stedet 1796. Det gikk i arv til sønn og sønnesønn, til Berent Friele ble eier og brukte det som sommersted fra 1848.

Kalfarveien 43 var opprinnelig en del av eiendommen, men ble omkring 1800 drevet som vertshus av «Johanne på Kalfaret». I løpet av 1800-tallet ble det utparsellert flere tomter av Store og Lille Kalfaret, Nubben og Kalvedalen til husbygging. For Store Kalfaret er eiendomsforholdene uklare da stedet omtales i dokumentene skiftevis som Kalfarveien 45, 43 og 43a. Berent Friele skal ha utbedret Store Kalfaret til helårsbolig, Oluf P. Wingaard kjøpte nr. 43 i 1847 og lot huset ombygge. Det brant 1868, og Christian Sundt kjøpte eiendommen av Wingaards enke. 1870 ble huset gjenreist som det nå står, et «sveitserhus av eldre type». Nr. 45 (43a) var i Sundts tid bolig for tjenerskap og kusk, men ble ombygd av ham. Blant senere eiere var skuespilleren Lorentz Thyholdt, som overtok etter Fridtjof Sundt 1922.

Hansa Bryggerier lå tidligere sentralt i Kalfaret, før bedriften flyttet til Kokstad. Fotograf: Ukjent.<br />Arkivet etter Hansa Bryggerier, Lokalhistorisk Arkiv i Bergen.

Hansa Bryggerier lå tidligere sentralt i Kalfaret, før bedriften flyttet til Kokstad.
Fotograf: Ukjent.
Arkivet etter Hansa Bryggerier, Lokalhistorisk Arkiv i Bergen.

Lille Kalfaret, Kalfarveien 48, tidligere lyststed. Eiendommen ble skilt ut fra Store Kalfaret 1791 og kjøpt av Hans Falck Greger, men hovedbygningen var trolig oppført av selgeren, Lauritz Holte Nicolaysen, som dette året flyttet inn i sitt nybygg Store Kalfaret. Brigadelege Wilhelm Johannes Schwindt overtok Lille Kalfaret 1811, bygde huset om til helårsbolig og lot noen av stuene dekorere av J. G. Müller. Brannmester Lars Paasche Holm kjøpte eiendommen 1826, enken skjøtet den over til sønnen Ditmar 1848, som solgte til Johan C. Harmens 1859. Parseller ble utskilt frem til 1909 da skipsreder Hans Westfal-Larsen ble eier av Lille Kalfaret. Huset ble revet 1917 og nytt oppført 1919 (ark. Ole Landmark), karakterisert som et gårdsanlegg i tilnærmet 1700-talls klassisisme med dekorative ledd i klebersten. Av det gamle huset finnes malerier og fotografier, og en rik dokumentasjon av detaljene. Det nåværende anlegget tilhører formelt rederiet Westfal-Larsen & Co.

Til de utskilte parsellene fra Lille Kalfaret hører Kalfarveien 34a, 34b, 42, 44a og 50a.

For navneforklaring, se Kalfarveien.

Skriv ut artikkel

Tilbakemeldinger og innkommende lenker

  1. Tilbaketråkk: Kalfarveien | Bergen byleksikon

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.