Kjøttbasaren

Kjøttbasaren ble oppført i 1874, i nyromansk stil.<br />Den ble tegnet av stadskonduktør og arkitekt Conrad Fredrik von der Lippe.<br />Fra arkivet etter arkitekt Einar Oscar Schou, Bergen Byarkiv.

Kjøttbasaren ble oppført i 1874, i nyromansk stil.
Den ble tegnet av stadskonduktør og arkitekt Conrad Fredrik von der Lippe.
Fotograf: Ukjent. Fra arkivet etter arkitekt Einar Oscar Schou, Bergen Byarkiv.

Kjøttbasaren, Vetrlidsallmenningen 2, oppført 1874 i kommunal regi (ark. Conrad Fredrik von der Lippe) for salg av kjøtt og slakt og med offentlig kjøttkontroll; opprinnelig kalt Byens Bazar eller Torgbasaren, og til å begynne med som en åpen hall med tak. Ved åpningen inneholdt bygningen 44 salgsboder og 27 kjellerlokaler og var den eneste i sitt slag i Norge. Først 1895 fremstod Byens Bazar som en lukket bygning slik man i dag kjenner den, og samtidig ble navnet endret til «Kjødbazaren». De fleste leietakerne var grossister i kjøttbransjen.

Fiskerimuseet hadde lokaler i bygningen til 1897, og Bergen Offentlige Bibliotek disponerte loftsetasjen 1879–1917. Andre som har hatt sine lokaler i Kjøttbasaren er kirkevergen 1929–75, forsorgsvesenet 1943–61, Røde Kors 1967–90, Politiklubben (et fritidstilbud for gutter) 1967–82 og Norsk Speiderforbund siden 1967. Bygningen ble vedtatt revet 1965. LO ønsket seg tomten til et monumentalt og sentralt beliggende Folkets Hus. Men massive protester mot vedtaket førte til at bygningen i stedet ble fredet. Aksjonen var en av de første i sitt slag i Bergen.

Kjøttbasaren fotografert rundt 1980. Fotograf: Ukjent. Fra arkivet etter Morgenavisen AS, Bergen Byarkiv.

Kjøttbasaren fotografert rundt 1980. Fotograf: Ukjent. Fra arkivet etter Morgenavisen AS, Bergen Byarkiv.

Kjøttbasen ble 1996 overtatt av Vestlandske Salslag, restaurert og ombygd for variert detaljutsalg av ulike matvarer i 1. etasje, dit veteranen i huset, Rivelsrud & Co.flyttet opp, og med restaurantene «von der Lippe» og Baltazar i sokkeletasjen. Disse lokalene har siden 2002 vært bebodd av «Egon», som om sommeren også driver uteservering på fortauet. 2. etasje inneholder selskapslokalene Biblioteket med plass til 150 gjester, og den noe mindre Raadmannstuen som rommer inntil 50 personer. Det tradisjonsrike mathuset kom i 2001 igjen på nye hender, og eies i dag av Oslo-selskapet OBOS.

Skriv ut artikkel

Tilbakemeldinger og innkommende lenker

  1. Tilbaketråkk: Vetrlidsallmenningen | Bergen byleksikon

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.