Klosteret

Klosteret rundt 1865. Fotograf: Knud Knudsen. Arkivet etter Bergen Formannskap, Bergen Byarkiv.

Klosteret rundt 1865. Fotograf: Knud Knudsen. Arkivet etter Bergen Formannskap, Bergen Byarkiv. Knud Knudsen

Klosteret, plass i krysset Klostergaten, Haugeveien, Holbergsallmenning og Vestre Holbergsallmenning; navnet vedtatt 1857. Klosteret som plassen har navn etter, er Munkeliv, som ble anlagt her i førstningen av 1100-tallet, brent og revet 1536.

Bygninger m.m.: 1. En del av bygningen ble oppført etter brannen 1702 og ble brukt som bolig for embetsmenn; blant beboerne var Chr. Magnus Falsen, amtmann for Nordre Bergenhus 1814–22, amtmann for Søndre Bergenhus og stiftamtmann 1825–27. Etter Falsens tid ble huset bygd sammen med nabogården og innredet som hotell, Hotel Scandinavie, som fra 1860-årene var regnet som byens beste. 1903 ble bygningen ominnredet til aldershjem (Gamlehjemmet), fra 1986 Klosteret eldresenter. Huset skulle rives 1980, men etter initiativ av Foreningen til norske fortidsminnesmerkers bevaring og velforeningene på Nordnes ble det i samarbeid med kommunen satt i stand, vesentlig som dugnad. Siden 1986 er det bydelshus for Nordnes. Hagen ble restaurert og brukes nå som barnehage. – 12 . Tidligere Kloster Pensjon; hotell opprettet 1971. Bergens Diakonisseforening drev gamlehjem her 1890–1907, deretter ble stedet drevet av Bergens Indremisjon som «Hjem og nattely» for kvinner (husvilleherberger) til 1963, da det igjen ble gamlehjem kombinert med hybelhus for Indremisjonens medarbeidere.

Hordaland kunstsenter i Klosteret 17, den gamle Grønneskolen. Fotograf: Norvall Skreien.

Hordaland kunstsenter i Klosteret 17, den gamle Grønneskolen. Fotograf: Norvall Skreien.

17 . Hordaland Kunstsenter. Et eldre hus, opprinnelig av bindingsverk, som Mads Forman i 1739 skjenket Nykirken sogn til skolehus. Det ble ombygd 1742 og fikk navnet Betlehem, men var på folkemunne kjent som Grønneskolen. Det nyopprettede stiftsarkivet for Bergen ble innredet i huset 1885, og holdt til der til 1921 da det fikk ny bygning på Årstadvollen. I restaurert stand ble huset overdratt Bildende Kunstneres Forening 1985. Det inneholder utstillingslokaler, også for kunsthåndverk og har gjesteatelier for nordiske kolleger.

Skriv ut artikkel

Tilbakemeldinger og innkommende lenker

  1. Tilbaketråkk: Betlehem (bygning på Klosteret) | Bergen byleksikon

  2. Tilbaketråkk: Holbergsallmenningen | Bergen byleksikon

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.