Kommandantboligen

Kommandantboligen, Gravdalsveien 155. Fotograf: Ukjent. Arkivet etter Morgenavisen A/S, Bergen Byarkiv.

Kommandantboligen, Gravdalsveien 155. Fotograf: Ukjent. Arkivet etter Morgenavisen A/S, Bergen Byarkiv.

Kommandantboligen, Gravdalsveien 155, tidligere lyststed, opprinnelig hovedbruket på gården Gravdal. Kjernen i huset ble reist på midten av 1700-tallet, senere ombygd flere ganger. Den opprinnelige grunnplan var 10 × 20 m, men bredden er senere økt til 15,75 m, og det er kommet til en etasje. Valmtaket har svai, og de to fløybygningene mot øst og vest har også valmtak. På nordsiden har fasaden et halvsirkelformet utbygg; buelinjen fortsetter inn i huset og danner en sirkelformet hagestue. 1899–1961 var huset tjenestebolig for sjefen for Bergen festning (Kvarven og Hellen), nedlagt samme år. Da bygningen forfalt, ble Bergen Militære Samfunn stiftet 1974 (av yrkes- og reserveoffiserer fra alle våpengrener) for å forvalte eiendommen. Kommandantboligen er restaurert og innredet med selskapslokaler. I hagen stod et av landets eldste og mektigste bøketrær, trolig plantet omkring år 1500, inntil det gikk over ende 1989.

I januar 2008 ble offisersmessen fra fregatten KNM «Bergen», som ble tatt ut av drift 2005, gjenåpnet i portnerboligen på Gravdal. Denne messen representerer et stykke norsk marinehistorie. I løpet av 40 år på sjøen tjenestegjorde 40 skipssjefer, 400 offiserer og nærmere 5000 befal og mannskap om bord på KNM «Bergen», som var en fregatt i den såkalte Oslo-klassen

Skriv ut artikkel

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.