Kontor, Det tyske

Kontor, Det tyske, organisasjon av tyske kjøpmenn på Bryggen under Hansaforbundets beskyttelse, stiftet kort før 1360. Bergen var i middelalderen en stapel, et sted der nasjonale eksportvarer ble samlet fra et større produksjonsområde, og dit det ble sendt varer fra utlandet til fordeling rundt om i Norge. Den første tyske huseier på Bryggen var trolig Brun Gamle, naturalisert etter 1259. I 1278 fikk tyske kjøpmenn privilegium på innførsel av korn. Restriksjoner i privilegiene 1282 førte til at Hansaforbundet gjennomførte en blokade av Norge i 1284. Maktforholdet skiftet med partenes styrke frem til Svartedauden 1349. Etter den tid økte det tyske oppkjøpet av eiendom på Bryggen, til det 1522 ikke var noen norske eiere i området. Det tyske Kontor var i praksis lenge et lukket mannssamfunn, og formelt underlagt norske lover og vedtekter, men opptrådte egenmektig. 1455 drepte tyskerne høvedsmannen Olav Nilsson og biskop Torleiv i Munkeliv kloster, og brente ned klosteranlegget. Også i dagliglivet kom det til sammenstøt mellom tyskere og nordmenn. Fra midten av 1500-tallet bedret forholdet til det bergenske borgerskapet seg raskt, og kontorets ledere deltok i byens sosiale liv.

Det tyske Kontor var strengt organisert, ledet fra Lúbeck. Kontorets egen ledelse bestod av to oldermenn (til tider flere) og et råd med 18 medlemmer (die Achteiner). Dessuten var det en profesjonell administrator (secretarius und copmanns cleric). Hver gård dannet en enhet for seg, et bofellesskap (mascopi), og om vinteren også med et felles rom, schjøtstuen.

Grunnlaget for Kontorets makt var kontrollen over kornimporten og innførselen av salt til fiskeforedlingen. Det kontrollerte også eksporten av tørrfisk, og hadde enerett til handelen med Nord-Norge. Sin største velmakt hadde Kontoret på 1400-tallet, men det overlevde oppløsningen av Hansaforbundet 1630 og brannkatastrofen på Bryggen 1702. Eksakt å måle hanseatenes verdi for byen, og for så vidt Norge, er ikke liketil, men man kan peke på at nærværet virket som en slags handelsskole. Mange løste norsk borgerskap etter endt utdanning på Bryggen, og utviklet sosialt samvær med nordmenn. En annen konsekvens av hanseatenes nærvær i byen var at de tilskyndet tyske håndverkere til å utøve sine fag i Bergen og bli borgere av byen, slik at den kunne dra nytte av deres faglige kunnskaper. På 1700-tallet ble eiendommene etter hvert avhendet til nordmenn, fra 1766 var alt på norske hender. I 1754, 156 år etter at Europa for øvrig hadde hatt et hanseatisk kontor, ble Det tyske Kontor formelt nedlagt og Det norske Kontor opprettet.

Skriv ut artikkel

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.