Kristkirkene

Kristkirkene, Store og Lille Kristkirke, lå side om side på Holmen, nordvest for Håkonshallen. En hellelagt strekning markerer restene av Store Kristkirke, som ble revet av militære hensyn 1531. Olav Kyrre lot reise Store Kristkirke i stein, Lille Kristkirke ble bygd i tre. Til Store Kristkirke ble relikviene av den hellige Sunniva flyttet fra Selje 7. september 1170, og skrinsatt over høyalteret. Dette betegnet trolig fullføringen av byggverket. Magnus Erlingsson ble kronet i kirken 1163, gravlagt der 1184. Store Kristkirke var treskipet, 40 m lang og ca. 20 m bred, og tilhørte bispesetet. Lille Kristkirke var utpekt til kongelig gravkirke (Harald Gille ble gravlagt der 1136) og sognekirke for folkene i kongsgården. Den brant trolig samtidig med kongsgården og bispegården under vitaliebrødrenes herjing 1429.

7. september 1970, på 800-årsdagen for Sunnivaskrinets plassering over Store Kristkirkes høyalter, avduket kong Olav 5 en minnestøtte på Kristkirkens tomt. Støtten er en gave fra Det nyttige Selskab, og figuren er modellert av Stinius Fredriksen.

Det ble omkring 1970 underhånden kjent at Forbundsrepublikken Tyskland hadde bevilget midler til rivning av en tysk bunker på Bergenhus samt gjenreisning av Store Kristkirke. Av formelle grunner lot prosjektene seg ikke gjennomføre.

Se også oversikt over Bergens middelalderkirker.

Skriv ut artikkel

Tilbakemeldinger og innkommende lenker

  1. Tilbaketråkk: Bergenhus (festningsanlegg) | Bergen byleksikon

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.