Legater og stiftelser

Legater og stiftelser, forvaltes av Legatinspeksjonen, Overformynderiet i Bergen, fylkesadministrasjonen i Hordaland og forstandere.

Blant de første legatstiftere i Bergen var Ludvig Holberg. Hans donasjon gjaldt jomfruers brudeutstyr. Legatmidler knyttet til slektsnavn – ikke minst de innvandrede tyskeres – kom til å virke forbilledlig, og dette er fremdeles vanlig ved opprettelse av fond som skal tjene bysamfunnets allmenne gagn. Motivene for å opprette både sosiale og vitenskapelige stiftelser og institusjoner var ofte påvirket av at byen lå isolert og var henvist til selv å sørge for sin utvikling. Dette forholdet viser seg blant annet i at antallet lokale legater og stiftelser er uvanlig stort etter nordisk målestokk. Inflasjon har imidlertid redusert avkastningene av de små legatene til minimale beløp. De offentlig registrerte og stadfestede legater og stiftelser utgjør til sammen ca. 1 milliard kroner. Når det gjelder de flere hundre legater og stiftelser som forvaltes av forstandere, er kunnskap om fondenes størrelse ikke offentlig tilgjengelig, men til sammen må de utgjøre flere hundre millioner kroner. Mange legater og stiftelser har sin kapital knyttet til eiendommer, og flere av disse er fredet og ligger i sentrale strøk av byen. Dette vil si at realverdien, som langt overstiger bokført verdi, ikke er oversiktlig. Ved en omplassering av midlene kan et fonds egenkapital mangedobles.

Blant de mange stiftelsene som er knyttet til sosiale institusjoner kan nevnes Bønesskogen Barnehjem Anna Jebsens Minde, Danckert Krohns Stiftelse, Ellerhusens Aldershjem (Ellerhusens vei), Frøkenstiftelsen, Sjøfarendes Aldershjem, Zander Kaaes Stiftelse og Stiftelsen Borghilds Minne (Fyllingsdalen Sanitetsklubb).

Skriv ut artikkel

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.