Legater og stiftelser, forvaltes av Legatinspeksjonen, Overformynderiet i Bergen, fylkesadministrasjonen i Hordaland og forstandere.
Blant de første legatstiftere i Bergen var Ludvig Holberg. Hans donasjon gjaldt jomfruers brudeutstyr. Legatmidler knyttet til slektsnavn – ikke minst de innvandrede tyskeres – kom til å virke forbilledlig, og dette er fremdeles vanlig ved opprettelse av fond som skal tjene bysamfunnets allmenne gagn. Motivene for å opprette både sosiale og vitenskapelige stiftelser og institusjoner var ofte påvirket av at byen lå isolert og var henvist til selv å sørge for sin utvikling. Dette forholdet viser seg blant annet i at antallet lokale legater og stiftelser er uvanlig stort etter nordisk målestokk. Inflasjon har imidlertid redusert avkastningene av de små legatene til minimale beløp. De offentlig registrerte og stadfestede legater og stiftelser utgjør til sammen ca. 1 milliard kroner. Når det gjelder de flere hundre legater og stiftelser som forvaltes av forstandere, er kunnskap om fondenes størrelse ikke offentlig tilgjengelig, men til sammen må de utgjøre flere hundre millioner kroner. Mange legater og stiftelser har sin kapital knyttet til eiendommer, og flere av disse er fredet og ligger i sentrale strøk av byen. Dette vil si at realverdien, som langt overstiger bokført verdi, ikke er oversiktlig. Ved en omplassering av midlene kan et fonds egenkapital mangedobles.
Blant de mange stiftelsene som er knyttet til sosiale institusjoner kan nevnes Bønesskogen Barnehjem Anna Jebsens Minde, Danckert Krohns Stiftelse, Ellerhusens Aldershjem (Ellerhusens vei), Frøkenstiftelsen, Sjøfarendes Aldershjem, Zander Kaaes Stiftelse og Stiftelsen Borghilds Minne (Fyllingsdalen Sanitetsklubb).