Lindås

Lindås (opprinnelig navn på prestegården i kommunen), kommune nord for Bergen, omfatter det meste av Lindåshalvøyen og nordbredden av Osterfjorden/Romarheimsfjorden med fjellstrøkene innenfor; 476 km2, 375 km strandlinje og nær 14 000 innbyggere (2008). Kysten er sterkt oppskåret med en rekke øyer, holmer og skjær. Lavt, småknauset landskap i de ytre delene; åsene hever seg østover til 957 m o.h. (Sørdalsnut). Det meste av dyrkingsjorden og bosetningen finner en på Lindåshalvøyen. Her ligger kommunens tre tettsteder: administrasjonssenteret Knarvik, Lindås og Alver. Variert næringsliv, med jord- og skogbruk, metall- og teknisk industri, servicenæringer og ikke minst oljevirksomhet.

Utbyggingen på Mongstad har gjort Lindås til et sterkt vekstområde. Statoils petroleumsraffineri A/S Rafinor med planer om CO2-renseanlegg, sammen med Mongstadbase AS (etablert 1984) er de store motorene i kommunen. Basen er i dag en del av Frank Mohn-konsernet og forsyner rundt 20 av Statoils oljeinstallasjoner i Nordsjøen. Den er en av de største private arbeidsplassene i regionen med vel 200 årsverk. Årlig har basen mer enn 2000 skipsanløp, og det blir skipet inn/ut over 1 million tonn over kaiene på Mongstad. Ferdig utbygd vil baseområdet på over 400 dekar være Nord-Europas største oljehavnanlegg.

Bilfergeforbindelsen med Bergen på strekningen Knarvik–Steinestø (Riksvei 1), som var en av landets mest trafikkerte, ble 1994 avløst av Nordhordlandsbrua. Det reduserte reisetiden til Bergen sentrum til ca. 25 min.

Ved Seim kirke ligger Kongshaugen, der Håkon den gode skal være gravlagt. Seim var kongsgård i Harald Hårfagres dager. Ved Vollom finnes verdens nordligste bøkeskog, trolig «innført» for ca. 1000 år siden. En av attraksjonene i kommunen er også Lyngheisenteret på Lygra. Se Museumssenteret i Hordaland.

Gode idrettsanlegg finnes i Knarvik (Nordhordlandshallen), Lindås og Ostereidet. Den årlige, internasjonalt kjente “Knarvikmila”, arrangert for første gang 1982, er et av landets største mosjonsløp. Et av Norges fremste amatørmusikkorps, Eikanger Bjørsvik Musikklag, er hjemmehørende i Lindås. To større hoteller finnes i kommunen: Westland Hotel og Alver Hotel.

Skriv ut artikkel

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.