Lungegården skole

Lungegården skole, tidligere folkeskole, innviet 1869, hadde lokaler i den tidligere museumsbygningen i Muségaten 10 (på hjørnet av Kaigaten), der Rådhuset nå ligger. Huset, som opprinnelig besto av et tidligere bolighus for Bergens siste magistratspresident Reinhold Jacob Klagenberg og et toetasjes tilbygg fra 1840 (ark. Ole Peter Riis Høegh), var innkjøpt av kommunen etter at museet flyttet ut 1866, og ble ombygd for skoleformål av arkitekt Franz Wilhelm Schiertz, ved at den gamle presidentboligen ble revet og tilbygget fikk to nye fløyer.

Skolen var opprinnelig firedelt; 8 småskoleklasser fra Domkirkens «friskole» i Fortunen ble overført hit, mens de øvrige 12 klassene ble overført fra den «betalingsskolen» som fra 1862 hadde holdt til i Kong Oscars gate 11. Med sine 10 klasserom var den nye skolen på denne tiden byens største. Fra 1886 leide man dessuten noen rom i det tidligere tukthuset (Manufakturhuset), og 1892 overtok kommunen hele denne bygningen ved makeskifte med staten, og tok størstedelen av den i bruk til klasserom for skolen; tukthusets kirkesal ble den første gymnastikksal for en folkeskole i Bergen.

Etter hvert som det ble bygd flere nye skoler i byen, ble mange klasser overført til disse fra Lungegården skole, bl.a. til Dragefjellet (1891), Nordnes (1903) og til Møhlenpris og Rothaugen (1912). Med det synkende elevtallet ble behovet for å opprettholde Lungegården skole stadig mindre, og skolen ble nedlagt 1936. Tanks skole fikk overta noen klasserom og etter hvert hele skolen. Under den tyske okkupasjon 1940–45 fungerte Lungegården skole som politistasjon, hvor man bl.a. måtte gå for å hente sine grenseboerbevis og levere inn sine radioapparater. Etter krigen ble bygningen brukt til kontorer for ulike kommunale etater, og til sist (inntil den ble revet 1971–74) fungerte den som lager under byggingen av det nye rådhuset.

Skriv ut artikkel

Tilbakemeldinger og innkommende lenker

  1. Tilbaketråkk: Manufakturhuset | Bergen Byleksikon

  2. Tilbaketråkk: Musegaten | Bergen byleksikon

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.