Margaretakirken

Margaretakirken, Nordnes, trolig en stavkirke som omkring 1370 ble reist av allmuen ved retterstedet på østsiden av Nordnespynten, omtrent ved det nåværende krysset Nordnesbakken/Nordnesgaten. Kirken ble reist til minne om den «falske Margrete», en kvinne som i året 1300 opptrådte i Bergen og utgav seg for å være den norske prinsessen Margrete Eiriksdatter (1283–90), også kalt «Piken fra Norge» (The Maid of Norway). Margrete var datter av kong Eirik 2 Magnusson og hans skotskfødte dronning Margrete; som toåring ble hun anerkjent som arving til den skotske krone, og som seksåring ble hun sendt over Nordsjøen for å giftes med den engelske tronarvingen Edvard (senere kong Edvard 2). Under overfarten ble hun syk og døde, enten om bord på skipet eller på Orknøyene. Hennes skjebne er behandlet i balladen om Sir Patrick Spens.

Den falske Margrete ble aldri anerkjent av norske myndigheter, men allmuen trodde på henne. Hun ble brent som bedragerske på Nordnes 1301, og folk begynte snart å valfarte til retterstedet, selv om biskopen nedla forbud mot dette. Mot geistlighetens vilje ble det reist en kirke til hennes ære, og den ble betenkt med gaver i en rekke bergensfarertestamenter frem til 1515.

Se også oversikt over Bergens middelalderkirker.

Skriv ut artikkel

Tilbakemeldinger og innkommende lenker

  1. Tilbaketråkk: Nordnes | Bergen byleksikon

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.