Måseskjæret (lyststed)

Måseskjæret, Måseskjæret 1, lyststed i Sandviken, rett innenfor holmen av samme navn, ble oppført 1795 av stadshauptmann Christopher Kahrs, som hadde festet eiendommen av familien Garmann på Store Sandviken to år før. Den første fester av eiendommen var Ole Hollmann på begynnelsen av 1700-tallet. Måseskjæret, som også ble kalt Kahrsegården, tilhørte familien Kahrs i mer enn hundre år, til kaptein Martin Borthen overtok den 1916. Senere kom den til Bergen kommune, som 1959/60 solgte den (overlot den) til friluftsmuseet Gamle Bergen. Den ble solgt til Arild Haaland i 1991; hans datter Marianne Haalnd overtok eiendommen 1996. Hovedbygningen, som ble fredet 1927, er planlagt flyttet til museet.

Flere detaljer i bygningen, både utvendig og innvendig, kan tyde på at Kahrs hadde bygd videre på et eksisterende hus. De to symmetriske dører med trappeatkomst på begge sider av midtarken er en svært sjelden fasadetype i Bergen, og det at bygningen har to kjøkken tyder også på at huset kan være påbygd, eller at det ble planlagt for to familier, eieren og en forpakter. Valmtaket er uvanlig høyt, mer enn 6 m fra gesims til møne.

Skriv ut artikkel

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.