Nattland

Nattland, tidligere også skrevet Natland, Landås, navnegård i Fana, ligger vest og sørvest for Nattlandsfjellet på høydedraget mellom Bergen og Fana. De to ulike stavemåtene av navnet kan vise tilbake på to ulike navneforklaringer: Navnet kan ha sammenheng med norrønt knǫttr, fjellknatt eller -knaus, eller med hnata, genitiv av hnot, nøtt, altså et sted der det vokser nøtter. Begge staveformene var offisielle til 1993, da det ble vedtatt at Nattland skulle være enerådende, også i sammensatte navn.

Gården ble tidlig delt i to bruk, Øvre Nattland, gnr. 11, og Nedre Nattland, gnr. 10, og var etter reformasjonen en del av Bergen domkapittels fellesgods, men ble 1593 overlatt til biskop Anders Foss. Biskop Ludvig Munthe fikk Øvre Nattland som avlsgård 1639, og lot lokale bønder drive halvparten. Senere satt så vel sognepresten i Nykirken som stiftamtsskriveren med slike halvparter, og i perioden 1725–61 var det embetsmenn og kjøpmenn som eide Øvre Nattland og bygslet den bort. Gården ble senere delt i en rekke småbruk.

Nedre Nattland ble 1743 solgt på auksjon til kjøpmann Johan Kahrs. Han bygde et toetasjes hus på eiendommen. På to Dreier-prospekter fra begynnelsen av 1800-tallet er det gjengitt med valmtak og en liten loftsark over inngangsfasaden. Kjøpmann Daniel Friele, som overtok stedet 1751, drev vertshus der. Av senere eiere kan nevnes baker Hermann Låding, skipsmegler Søren Dometius og Wollert Konow, som gjenreiste hovedbygningen etter en brann 1826. Den engelske legen John Morris Stirling  (Sælen) eide Nattland 1842–58. Han holdt stedet som lystgård og bygde det om til et engelsk herresete. Etter Stirling overtok sakfører Karl Bang; i hans eiertid (1858–64) brant hovedbygningen på Nedre Nattland igjen, og Bang lot oppføre en ny – en langstrakt enetasjes bygning med svunget valmtak i en park innrammet av en gråsteinsmur. Nedre Nattland ble solgt på auksjon 1865, og var senere i bondeeie. Begge brukene ble solgt til utbyggingsformål etter den annen verdenskrig. Roligheten ridesenter ble opprettet 1971 på et bruk utskilt fra Nattland hovedgård, nedlagt 2003. (Roligheten rideklubb).

Skriv ut artikkel

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.