Nordnes

Utsikt fra Fredriksberg i 1865. Lav trehusbebyggelse domineres av Nykirken. Arkivet etter Bergen formannskap, Bergen Byarkiv.

Utsikt fra Fredriksberg i 1865. Lav trehusbebyggelse domineres av Nykirken.
Fotograf: Knud Knudsen.
Arkivet etter Bergen formannskap, Bergen Byarkiv.

Nordnes, den nordlige del av halvøyen mellom Vågen og Puddefjorden, fra Murallmenningene i sør langs høydedraget og de østvendte skråningene. Det sørvestlige området kalles Verftet, det sørligste, mellom Muren og Torgallmenningen, er Stranden eller Strandsiden. I middelalderen hørte hele vestbredden av Vågen til Kronen, og det var forbud mot å bygge der. Et unntak var Erkebispegården, omtalt 1309, i forfall fra 1537. Nykirken ble reist 1621 og ble menighetskirke 1647. Andre kirker i strøket var Margaretakirken, revet 1536, og St. Pauls kirke, som brant 1756. En kirkegård for byens fattige og for avrettede forbrytere var i bruk til 1856. Rettersteder var Galgebakken og der det nå er park ved Lavetthusene i Nordnesgaten.

Fra 1500-tallet var sjøsiden langs Vågen tatt i bruk. Det var norske kjøpmenn som etablerte seg og ga området en helt annen karakter enn østbredden. Sjøhus ble reist langs vannkanten, og mellom dem var hoper der skip kunne laste og losse i ly for vinden. Tollkammerbygningen ble reist her 1651 som byens største trebygning.

Forslag til regulering av Nordnes. Tegning fra Reguleringssjefens kontor. Arkivet etter Reguleringsvesenet, Bergen Byarkiv.

Forslag til regulering av Nordnes. Tegning fra Reguleringssjefens kontor.
Arkivet etter Reguleringsvesenet, Bergen Byarkiv.

En langsomt voksende småhusbebyggelse i strøket ble utsatt for et alvorlig inngrep under reisingen av Fredriksberg festning 1666–67, da 80–90 bolighus ble revet. I tillegg kom brannene som raserte store områder av Nordnes (se branner). Den tette bosettingen fra Vågen og opp skrentene gjorde at ilden fikk lett spillerom. Først etter brannen 1901 lyktes det å få bygd en branngate på langs (C. Sundts gate) som skilte sjøhusene fra boligstrøkene. Bombeangrepet 1940 ødela 10 kvartaler mellom Tollbodallmenning og Haugeveien, og eksplosjonskatastrofen på Vågen 1944 gikk også hardt ut over Nordnes.Stranges Fattighus ble opprettet på Nordnes 1609. Et annet sosialt tiltak var Nykirkens fattigskole, åpnet 1742 som en av Bergens første allmueskoler. I tillegg til Fredriksberg fikk Nordnes fortifikasjoner og andre militære anlegg i 1660-årene som Katten, Krutthuset og Lavetthusene. En bedrift som satte sitt preg på bydelen gjennom 1800-tallet var Chr. Campbell Andersens reperbane i Haugeveien, anlagt 1805 og eid av familien til den ble nedlagt i 1920-årene. Den verneverdige hovedbygningen brant 1940. En historisk bygning tjener nå som Nordnes bydelshus, Klosteret 1, fra førstningen av 1700-tallet, en gang Chr. M. Falsens bolig og senere Hotel Scandinavie. Nordnes hadde trikkeforbindelse 1916–43.

Som følge bl.a. av eksplosjonskatastrofen 1944 fikk skråningen mot Vågen og sjøsiden et totalt nytt utseende. Fra å være hovedsakelig et strøk av små trehus langs smitt og smau, ble det preget av høye forretningsbygg. Mot slutten av 1900-tallet førte utviklingen til at mange lagerhus fikk nye funksjoner. De hadde vært beregnet på sjøtransport, men utbyggingen av veinettet gjorde at grossistvirksomhetene kunne flytte fra sentrum og særlig kom til å etablere seg i områder av Fana.

Nordnespynten ytterst på Nordnes, med utsikt mot Askøy. Fotograf: Katarina Lunde, Seksjon informasjon, Bergen kommune.

Nordnespynten ytterst på Nordnes, med utsikt mot Askøy. Fotograf: Katarina Lunde, Seksjon informasjon, Bergen kommune.

På Nordnespynten ble Nordnesparken opparbeidet 1888–98 og Nordnes sjøbad anlagt 1910, og her ble Havforskningsinstituttet med Akvariet åpnet 1960.

Kunstnere. Nordnes er ellers kjent som et særlig fruktbart arnested for kunstnere. Flere av Norges betydeligste musikere og forfattere er enten født i denne bydelen, eller de har vokst opp eller bodd der. Ludvig Holberg kom til verden i Strandgaten 190. Ikke langt der ifra, i Strandgaten 152 (i dag 208), ble Edvard Grieg født. Strandgaten var også Ole Bulls fødested, men nr. 4 (Svaneapoteket) som var apotekersønnens barndomshjem, må vel sies å ligge litt utenfor grensen til Nordnes. Også to andre fremstående komponister ble født på Nordnes: Geirr Tveitt i Haugeveien 1, Harald Sæverud i Nordnesbakken 9. Komponisten Sverre Jordan bodde i mange år i Markeveien 14, men ble født i Christies gate 2. Amalie Skram ble født i Cort Piilsmauet 1 og bodde i årene 1850–57 i Strandgaten 54. Barndomshjemmet til forfatteren og skolemannen Johan Nordahl Brun Rolfsen lå i Holbergsallmenningen 20, men denne adressen eksisterer ikke lenger. Med et samlet opplag på over åtte millioner eksemplarer er Rolfsens “Læsebog for folkeskolen” Norges mest leste bok etter Bibelen. En av dagens mest leste forfattere, Gunnar Staalesen, vokste opp i Nordnesveien 129 (i dag 39) fra han var 6 år.

Skriv ut artikkel

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.