Nordnesparken

Nordnesparken, et populært rekreasjonsområde. Ytterst på odden står den ti meter høye totempålen, en folkegave fra vennskapsbyen Seattle til Bergens 900-årsjubileum. Fotograf: Norvall Skreien.

Nordnesparken, et populært rekreasjonsområde. Ytterst på odden står den ti meter høye totempålen, en folkegave fra vennskapsbyen Seattle til Bergens 900-årsjubileum. Fotograf: Norvall Skreien.

Nordnesparken, fra 1994 gatenavn for strekningen Fredriksberg festning – Nordnesgaten, parkområde på nordvestsiden av Nordnes, 32,7 daa. Opparbeidet 1888–98, med økonomisk støtte fra Det nyttige Selskab, etter initiativ av kontorsjef Edvard G. Johannessen (1848–1922). Hans bronsebyste, utført av Ambrosia Tønnesen, ble avduket 1918. Området har lekeplasser, akebakker og byens mest populære og tidsmessige sjøbad (fra 1910) samt oppvarmet svømmebasseng (25 m). De store løvtrærne ble plantet under anlegget av parken. Ytterst på odden står Totempælen, en folkegave fra vennskapsbyen Seattle til Bergens 900-årsjubileum 1970.

Heksesteinen. Ved Katten i forlengelsen av Haugeveien ble et nasjonalt minnesmerke over ofrene for hekseprosessene i Norge, kalt Heksesteinen, avduket 26. juni 2002. Monumentet er en 5,45 m høy bautastein gitt som gave av Hardangerskifer AS i Jondal og reist omtrent der hvor Anne Pedersdotter ble brent på bålet i 1590. Innskriften på steinen er utformet av Arne Hegtun Ingvaldsen.

Saken mot Anne Pedersdotter, enken etter presten og historikeren Absalon Pederssøn, var det som for alvor startet heksejakten i Norge, et av de mørkeste kapitlene i Bergens og Norges historie. Hekseprosessene pågikk fra ca. 1550 til inn på 1700-tallet, og krevde rundt 350 ofre, de fleste kvinner, men også menn, som ble dømt til døden for å bedrive trolldomskunster, annen ugudelighet eller anklaget for å stå i ledtog med djevelen, og henrettet ved å bli brent på bål, halshugd eller hengt.

Initiativet til Heksesteinen ble tatt av Arnljot Strømme Svendsen, som sammen med Anders Kvam og Alf H. Madsen og en bredt sammensatt komité klarte å realisere ideen. Monumentet ble reist ved privat innsamling og med støtte av Det Nyttige Selskap, Jahre-stiftelsen, Fritt Ord, Westfal-Larsens Fond og rederiet Bergesen.

Bygninger m.m.: – 3. Nordnes skole. – 30. Nordnes sjøbad

Skriv ut artikkel

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.