Norges Bank

Vågsallmenningen med Norges Banks filial i Bergen. Bygningen i senempire ble oppført i årene 1840-45. Foto fra 1865. Fotograf: Knud Knudsen. Arkivet etter Formannskapet, Bergen Byakiv. Byarkiv.

Vågsallmenningen med Norges Banks filial i Bergen. Bygningen i senempire ble oppført i årene 1840-45. Foto fra 1865. Fotograf: Knud Knudsen. Arkivet etter Formannskapet, Bergen Byakiv. Byarkiv.

Norges Bank, avdelingskontor i Bergen av landets sentralbank, opprettet 1816, adresse Bradbenken 1 fra 1984 til kontoret i Bergen ble nedlagt 2001. Sammen med andre banker etablerte Norges Bank dette året aksjeselskapet Norsk Kontantservice (NOKAS) for å utføre kontanthåndtering og lovpålagte sentralbankoppgaver. Norges Bank er formelt organisert som aksjeselskap, fra 1950 med staten som eneste aksjonær, og har siden 1897 hatt sitt hovedsete i Oslo. Banken ble opprettet 1816 med hovedkontor i Trondheim, og åpnet avdelingskontor på Bergenhus samme år.

I 1819 og 1828 kjøpte banken to hus i 17. rode, henholdsvis nr. 9 og 10, nå Vågsallmenning 12, der det var drift til det 1840–45 ble oppført en større bygning i senempire/nyrenessanse på tomten, tegnet av stadskonduktør Ole P. R. Høegh. I 1926 var det lagt frem planer om en større påbygning av bankbygningen. Tilsynskomiteen for byens utseende, ved arkitekt Finn Berner, frarådet imidlertid dette, og anførte som begrunnelse at «bygningen er en av de mest verdifulle i arkitektonisk henseende som vårt land i det hele tatt eier fra denne perioden», og at Bergen dessuten er fattig på monumentalbygninger fra empiretiden. Innvendingene ble tatt til følge, og istedenfor påbygget kom det mindre arker. Ombygningsarbeider, hovedsakelig innvendig, fant sted 1939, 1954 og 1967. Bygningen ble fredet 1986.

Norges Bank-bygningen på Vågsallmenning ble 1990 kjøpt av Bergen kommune. Galleri Format kunsthåndverk har disponert 1. etasje siden 1997.

Skriv ut artikkel

Tilbakemeldinger og innkommende lenker

  1. Tilbaketråkk: norges bank bergen | pengerogfinans.com

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.