Norsk internasjonalt skipsregister

Norsk internasjonalt skipsregister, NIS, Strandgaten 17, opprettet 1987, ført av tinglysingsdommeren ved Bergen byfogdembete til 1992, da NIS fikk felles administrasjon med Skipsregisteret i Bergen, som samtidig ble tilnyttet Norsk Skipsregister (NOR). Skipsregistrene (NIS og NOR) er et eget forvaltningsorgan underlagt Nærings- og handelsdepartementet. NOR omfatter alle fartøyer som er minst 15 m lange og ikke registrert i noe annet land.

Maskindrevne passasjer- og lasteskip kan registreres i NIS så fremt de ikke går i fast rute mellom norske og utenlandske havner, eller mellom norske havner. Skipene skal prinsipielt ha norske skipsførere. Registeret er også åpent for luftputefartøyer, boreplattformer og andre flyttbare innretninger, men ikke fiskefartøyer. Utenlandske skipseiere må være tilbørlig representert i Norge.

Erling Dekke Næss var den første som tok til orde for opprettelsen av et norsk internasjonalt skipsregister og markerte seg som en sterk forkjemper for denne saken. Hovedformålet med opprettelsen av NIS var å sikre at norskeide skip ble registrert under norsk flagg, bedre konkurransevilkårene for norskregistrerte skip i utenriksfart samt å opprettholde sysselsetting av norske sjøfolk. Ved etableringen av NIS ble det åpnet for bruk av utenlandsk mannskap på hjemlandets lønnsvilkår.

I 2009 er 606 skip registrert i NIS, derav 177 med utenlandske eiere. 88 nye skip ble registrert i 2008; 86 ble slettet.

Skriv ut artikkel

Tilbakemeldinger og innkommende lenker

  1. Tilbaketråkk: Strandgaten | Bergen byleksikon

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.