Norsk Undervannsteknologisk Senter

Norsk Undervannsteknologisk Senter, NUTEC, Gravdalsveien 255, utdannings- og forskningssenter for dykking, opprettet på østsiden av Kvarven 1976 av Norges Teknisk-Naturvitenskapelige Forskningsfond (NTNF) og Det Norske Veritas (DnV) – opprinnelig med navnet Norsk Undervannsinstitutt (NUI). Instituttet ble bygd opp omkring et hyperbart kammeranlegg for simulering av dypdykking og prøving av utstyr, og utførte blant annet oppdrag med lengre opphold (4 uker) i trykkammer for European Space Agency (ESA).

NUI ble 1981 omdannet til stiftelse med navnet Norsk Undervannsteknologisk Senter (NUTEC), og med Statoil, Norsk Hydro og Saga Petroleum som stiftere i tillegg til NTNF og DnV. Nutec ble 1985 omdannet til aksjeselskap (Nutec AS) med Statoil, Norsk Hydro og Saga Petroleum som eiere. Forretningsområdet ble samtidig utvidet fra dykking og undervannsteknologi til også å omfatte sikkerhetsopplæring.

Virksomheten ble 1988 gjennom en fisjon splittet i to selskaper: Nutec AS med sikkerhets- og beredskapsopplæring som sitt spesialfelt og NUI AS (Norsk Undervannsintervensjon AS), som flyttet til Gravdalsveien 245 og driver dykkevirksomheten med mottaksanlegg for hyperbare livbåter.

I 2000 ble Nutec AS, som da var eid av Statoil, Norsk Hydro og forsikringsselskapet Vesta, overtatt av det nederlandske selskapet Marine Training Centre. I dag er selskapets navn Norsk Undervannsintervensjon AS), som flyttet til Gravdalsveien 245 og driver dykkevirksomheten med mottaksanlegg for hyperbare livbåter.

I 2000 ble Nutec AS, som da var eid av Statoil, Norsk Hydro og forsikringsselskapet Vesta, overtatt av det nederlandske selskapet Marine Training Centre. I dag er selskapets navn Falck Nutec Bergen, og inngår som en divisjon av det danske redningsselskapet Falck AS. Oppkjøpet skjedde i 2004.

Skriv ut artikkel

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.