Nygård skole

Nygård skole på midten av 1970-tallet da den var ungdomsskole. Skolen ble tegnet av byarkitekt Kaspar Frederik Hassel. Fotograf: Ukjent.<br />Fra arkivet etter Morgenavisen A/S, Bergen Byarkiv.

Nygård skole på midten av 1970-tallet da den var ungdomsskole. Skolen ble tegnet av byarkitekt Kaspar Frederik Hassel.
Fotograf: Ukjent.
Fra arkivet etter Morgenavisen A/S, Bergen Byarkiv.

Nygård skole, Nina Griegs gate 2, siden 1985 innføringssenter for minoritetsspråklige elever – med grunnskole, morsmålsopplæring og voksenundervisning for innvandrere. Skolen er tegnet av byarkitekt Kaspar Frederik Hassel og regnes som et av hans hovedverk. Byggearbeidet ble påbegynt i 1916, men ikke fullført før mot midten av 1920–tallet. Den ennå uferdige skolen ble tatt i bruk som folkeskole i 1921 da 22 av 31 planlagte klasserom stod klare. De resterende rommene ble opprinnelig brukt til leiligheter for husville. Skolen ble fredet av Riksantikvaren 15. april 1993 som eksempel på mellomkrigstidens skolearkitektur. Fredningen omfatter både skolegården, eksteriøret og to trapperom med korridorene mellom dem. Stilmessig kan bygget karakteriseres som nordisk nybarokk.

Nygård skole var folkeskole i perioden 1921–60, ungdomsskole 1960–85 og ble brukt av Bergen Lærerhøgskole 1953–65. Fra 1985 har skolen vært innføringssenter for fremmedspråklige. Skolen har tre avdelinger: Grunnskole (1.–10. klasse), norskopplæring for voksne og grunnskole for voksne med innføring i norske samfunnsforhold. Nygård skole er dessuten baseskole for tospråklige lærere. Grunnskolen har 329 elever (2009), alle nyankomne til Norge – fra praktisk talt hele verden, og er organisert som en fådelt skole. Grete Solvi er rektor.

Siden 1987 har Griegakademiet leid lokaler av Bergen kommune i Nygård skole, og disponerer rundt halve skolebygningen for kontorer og undervisningslokaler, inkludert den tidligere gymsalen, i dag kombinert aula og kammermusikksal (Gunnar Sævigs sal). I 2009 pågikk det forhandlinger mellom Universitetet i Bergen og Bergen kommune med sikte på å overdra Nygård skole i sin helhet til staten. Griegakademiet vil dermed kunne få sitt eget sårt tiltrengte musikkens hus i Nina Griegs gate. Forutsetning for en mulig avtale er at det kan skaffes nye, tilfredsstillende og sentralt plasserte lokaler til undervisningen for innvandrere.

Utsmykning. Den kunstneriske utsmykningen i oppgangene på Nygård skole er utført av Nils Krantz i 1929. I sitt dekorative formspråk har Krantz fylt 11 veggfelter, malt al secco (maleri på tørr mur), med bergensmotiver. Sofus Madsens fontene med skulptur av en naken gutt er fra 1927 og markerte i sin tid grensen mellom jentenes og guttenes skolegård.

Skriv ut artikkel

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.