Nygårdsparken

Nygårdsparken ble anlegt i engelsk landskapstil, med buede veier, dammer og broer. Parken åpnet i 1885.

Nygårdsparken ble anlegt i engelsk landskapstil, med buede veier, dammer og broer. Parken åpnet i 1885.
Fotograf: Knud Knudsen. Arkivet etter Ottilie Margarethe Marvik, f. Paust-Andersen, Bergen Byarkiv.

Nygårdsparken, parkområde på høydedraget mellom bydelene Nygård og Møhlenpris, 74,2 daa, anlagt etter initiativ av legene Joachim Georg Wiesener (1843–88) og Klaus Hanssen (1844–1914), som 1880 stiftet Nygaards Parkselskab.

Nygårdsparken er utformet i tilnærmet engelsk landskapsstil, etter en konkurranse vunnet av den danske gartneren S. Lund Leiberg. Den har buete spaserveier, krumme dammer og 3 broer med høye spenn (smijernsrekkverkene tegnet av ark. Johan Adolph Fischer). Arbeidet ble finansiert av Brennevinssamlaget, og parken åpnet 1885. En stor fontene ved Langedammen i nedre del av parken, bekostet av konsul Christian Børs, stod klar til åpningen, men i 1960-årene hadde den forfalt og ble demontert. Til 100-årsjubileet 1985 ble det satt opp en ny i støpt aluminium, skjenket av Det nyttige Selskab.

Høst i Nygårdsparken. Arkivet etter Kommunalavdeling fritid, kultur og kirke. Bergen Byarkiv.

Høst i Nygårdsparken. Arkivet etter Kommunalavdeling fritid, kultur og kirke. Bergen Byarkiv.

Varmekjære løvtrær trives særlig godt i parken. Alm, bøk og parklind er dominerende, mer eksotiske arter har ikke alltid overlevd, men kamtsjatkabjørk og Cotoneaster frigida har visstnok sitt eneste voksested i Norge i Nygårdsparken. Rhododendron trives særlig godt. Ved parkselskapets 25-årsjubileum 1905 ble det reist en obelisk til ære for grunnleggerne på det høyeste punktet i området. Sofus Madsens skulptur Morgendemring ble oppstilt 1918 (flyttet fra Teaterparken), Emanuel Vigelands bronsegruppe Jomfruen og enhjørningen ble avduket 1923, og Sofus Madsens Nygårdsgutten ble avduket 1947 som minnesmerke over falne medlemmer av Nygaards Bataljon, reist til buekorpsets 90-årsjubileum som en gave fra Eldre Nygaardsgutters Forening.

Parkselskapet sto for driften til kommunen overtok 1947. Parken har tjent mange funksjoner, bl.a. som utstillingsområde, og har vært brukt til konserter og forskjellige underholdningsarrangementer.

Skriv ut artikkel

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.