Nygårdstangen

Nygårdstangen og Nonneseter fotografert rundt 1914. Fotograf: Ukjent. Arkivet etter Stadsingeniøren, Bergen Byarkiv.

Nygårdstangen og Nonneseter fotografert rundt 1914. Fotograf: Ukjent. Arkivet etter Stadsingeniøren, Bergen Byarkiv.

Nygårdstangen, området sør for Strømgaten, nordvest og nordøst for Store Lungegårdsvann; til 1800-tallet kalt Lungegårdsfjæren. I 1880- og 1890-årene ble vestsiden av Nygårdstangen utbygd med kasernelignende bolighus, og strøket, som ble beskrevet som «Bergens minst tiltalende», utgjorde den tettest befolkede delen av byen. På nordvestbredden av Store Lungegårdsvann ble det i de første tiår av 1900-tallet reist en rekke fabrikker, og i 1924 ble det vedtatt å fylle igjen sundet mellom de to vannene. Jernbanestasjonen på nordøstsiden ble tatt i bruk 1913, og etter hvert som utfyllinger gjorde området større, ble det tatt i bruk av statsbanene. 1958 ble Busstasjonen tatt i bruk (fra 1987 Bystasjonen), og 1984 ble ByGarasjen oppført. Etter hvert ble også kryssende inn-og utfartsveier lagt på viadukter over Nygårdstangen. Utbyggingen av Nonneseterkvartalet med Statens Hus og skattetatens nybygg, Store Nonnen og Lille Nonnen, i tillegg til den ruvende nye hovedbrannstasjonen (se Bergen brannvesen), har senere gitt dette tidligere bakgårdsstrøket en betydelig ansiktsløftning. Ytterligere forandringer til det bedre i bybildet på Nygårdstangen kommer til å skje i de nærmeste årene. Det foreligger planer både for nytt politihus og ny helikopterbase for luftambulansen i dette området.

Nygårdstangen i 1962. Fotograf: Ukjent. Arkivet etter Bergens Arbeiderblad/Bergensavisen, Bergen Byarkiv.

Nygårdstangen i 1962. Fotograf: Ukjent. Arkivet etter Bergens Arbeiderblad/Bergensavisen, Bergen Byarkiv.

Kombinert skole og svømmeanlegg. Bergen kommune og Hordaland fylkeskommune har blitt enige om å samlokalisere byggingen av en videregående skole og nytt 50 m hovedanlegg for svømming og stup på Nygårdstangen. Tomten på 26 182 m2 ligger i nordre ende av Store Lungegårdsvann på østsiden av hovedbrannsatsjonen. Partene skal eie og drive sine sameieseksjoner hver for seg, og drifte felleslokalene i samarbeid. Skolen skal være innflyttingsklar til skolestart 2011. Den er beregnet for 900 elever, 350 flere enn ved de to skolene som samtidig blir lagt ned, Tanks videregående skole og Lønborg videregående skole. Byrådet har vedtatt at også den nye skolen på Nygårdstangen skal oppkalles etter kjøpmann og skipsreder Hans Tank, som donerte størsteparten av formuen sin til skolebygging. Svømmeanlegget vil ved å fremstå som et “signalbygg”, slik intensjonen er, kunne bidra til å heve det visuelle inntrykk av innfallsporten til Bergen sentrum. Anlegget betyr et kvantesprang for svømmeidretten i Bergen. Det blir 4–5 ganger større enn Sentralbadet, får 625 permanente tribuneplasser med mulighet for å utvide med 1000 ekstra ved store arrangementer, og omfatter bl.a. også en idrettshall. Den nye svømmehallen blir det første nasjonale idrettsanlegg i Bergen. Arkitektkonkurransen om det kombinerte skole- og svømmeanlegget ble vunnet av det danske arkitektfirmaet KHR Arkitekter AS med et utkast kalt “Helleren”. Den første fotballkampen i Bergen, etter at Johan N. Blydt og Nygaards Bataljon i 1882 hadde introdusert sporten i Norge. ble spilt på Nygårdstangen 1886 mellom to lag fra britiske krigsskip som besøkte byen. Nygårdstangen var også start og innkomst for byens årlige gateløp Bergen Rundt 1916–28.

Skriv ut artikkel

Tilbakemeldinger og innkommende lenker

  1. Tilbaketråkk: Nygård (bydel) | Bergen byleksikon

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.