Parkveien

Parkveien ble anlagt og utbygd i 1880-årene med boliger for velstående borgerskap.

Parkveien ble anlagt og utbygd i 1880-årene med boliger for velstående borgerskap.
Fotograf: Ingfrid Bækken, Bergen Byarkiv.

Parkveien, fra Olaf Ryes vei sørøstover langs Nygårdsparken til den ender blindt bak Realfagbygget i Allégaten, ble anlagt i 1880-årene og het fra 1881 Store Parkvei, nåværende navn fra 1948. Området vest for veien ble lagt ut som villatomter ved reguleringen i 1881, men 1887 kjøpte kommunen noe av grunnen og la den ut til botanisk hage for Bergens Museum. Da Nygårdsparken åpnet 1883, fikk den sin nordlige inngang fra Parkveien. Veien ble forlenget sørover langs parken i forbindelse med at Strømgaten ble utvidet vestover fra Allégaten 1889. – Parkveien ble lagt opp som et paradestrøk med patrisierboliger for det velstående borgerskap, og det var særlig bygningene på vestsiden av gaten som kom til å gi den et fornemt preg. På østsiden av gaten, mellom Olaf Ryes vei og Hans Holmboes gate, ligger en sammenhengende rekke av sirlige bygninger i enkel nyrenessanse, oppført 1886–88 med innbyrdes ulikheter, men knyttet sammen ved felles dekorative elementer.

Byutvidelsen i 1877 åpnet opp for bebyggelse på Nygård. Eneboliger for bedrestilte ble reist i gater som Parkveien.

Byutvidelsen i 1877 åpnet opp for bebyggelse på Nygård. Eneboliger for bedrestilte ble reist i gater som Parkveien.
Fotograf: Ukjent. Arkivet etter Reguleringsvesenet, Bergen Byarkiv.

Bygninger m.m.:1. Her på hjørnet av Olaf Ryes vei lå først en privatbolig, oppført 1898 (ark. Schak Bull) for konsul Albert Gran; her vokste flypioneren Tryggve Gran opp. Senere eiere var kjøpmann Oluf Christian H. Bjørneseth («Kløverknekt») og den fargerike diplomaten Hugo Mowinckel, som var Montenegros representant ved fredsforhandlingene etter den første verdenskrig. Bygningen, som fra 1939/40 var Studenthuset i Bergen, også kalt «Huset» eller «Klubben», ble revet 1969 for å gi plass for et nybygg for Studentsamskipnaden i Bergen (ark. Frode Rinnan og Olav Tveten). Dette bygget ble i 2008 erstattet av det nye Studentsenteret. Studentsamskipnadens hovedadministrasjon har siden 1996 holdt til i Villaveien 10. – 9. Det eldste huset i gaten, som også regnes som det mest representative for periodens byggestil, er blitt karakterisert som den rikeste murvilla i nyrenessanse i Bergen, og ble oppført 1885–86 (ark. Johan Faye) for ingeniør Fredrik Schumann. 1946 ble det solgt til Fredly Pleiehjem, fra 1982 gikk det over til kontorbruk da et reklamebyrå overtok huset, og ble 1986 kjøpt av Rogalandsbanken og senere av Industri & Skipsbanken. Lokalene har siden 1993 tilhørt Universitetet i Bergen og disponeres av Eiendomsavdelingen. – 20. Universitetet i Bergen. De humanistiske fakultet. – 22. Steens hotell, (frokosthotell) 21 senger, åpnet 1950, har i perioder vært drevet under navnene Park Pensjon og Shalom. – 22b. Tidligere Kunsthistorisk institutt. Universitetet solgte huset 2001. – 32. Den Norske Korherrestiftelse, bolig blant annet for sognepresten i St. Paul menighet. Tidligere St. Franciskus søsterhjem (fra 1974), oppført 1916 (ark. Daniel Muri) som privatbolig for skipsreder Peder Kleppe, men ble 1923 tatt i bruk som øyeklinikk for St. Franciskus hospital.

Skriv ut artikkel

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.