Postveiene

Postveiene, landverts postruter fra Bergen til Stavanger, Christiania og Trondheim, opprettet etter innføringen av postvesenet i Norge 1647. Rutene til Stavanger og Trondheim ble først regelmessige fra 1786. Stykkevis er de gamle postveiene fremdeles synlige i terrenget.

Etter omleggingen av Christianiaveien 1783 var den felles for rutene til Stavanger og Christiania over Kalfaret og Kalvedalen til Haukeland, der steinkloppen over bekken i Christieparken i Fridalen er den eldste eksisterende bro i Bergen og en parsell av veien. Derfra gikk «Den stavangerske Postvej» gjennom Sanddalen til Midtun, over Ulsmåg til Birkeland, videre over Vallaheiene, Hatlestad, Sandven, Kalandseid og Søfteland sørover gjennom Os.

Christianiaveien gikk fra den nåværende Stemmeveien ved Haukeland skole opp til nordvestre side av Svartediket, over Hardbakke (postgård) og opp Borgeskaret, gjennom Langedalen til Borge (postgård) og til Tunes (postgård) ved Sørfjorden. Under dårlige føreforhold måtte «postdrengen» enten søke nordover til Vareggen eller Våkendalen, og så ta seg over Langlifjellet. Ruten over Borgeskaret ble senere lagt om for å følge Stavangerveien til Midttun, og derfra gjennom Helldalen til Lone i Arna. Omleggingen førte til protest fra bøndene på Borge, som ble bøtelagt for å sabotere vedlikeholdsarbeidet på den nye ruten og plikttjenesten på den gamle. På Midttun er noen av de opprinnelige brokarene ved elven ennå synlige.

Trondheimsveien gikk over Stølen, gjennom Sandviken, over Eidsvågsfjellet til Rolland, og fra Ytre Hordvik med båt til Isdalstø. Forholdsvis lange strekninger av veien er fremdeles synlige, og mange parseller intakte, f.eks. Gunnåbrekkå gjennom Munkebotn.

Skriv ut artikkel

Tilbakemeldinger og innkommende lenker

  1. Tilbaketråkk: Posten Norge | Bergen byleksikon

  2. Tilbaketråkk: Nattlandsveien | Bergen byleksikon

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.