Rasmus Meyers Samlinger

Rasmus Meyers Samlinger er en del av stiftelsen Kunstmuséene i Bergen. Bygningen er tegnet av arkitekt Ole Landmark. Fotograf: Ukjent. Arkivet etter Park- og idrettsvesenet.

Rasmus Meyers Samlinger er en del av stiftelsen Kunstmuséene i Bergen. Bygningen er tegnet av arkitekt Ole Landmark. Fotograf: Ukjent. Arkivet etter Park- og idrettsvesenet.

Rasmus Meyers Samlinger, Rasmus Meyers Allé 7, museum for billedkunst, møbler og interiører, skjenket Bergen kommune 1916 av kunstsamleren Rasmus Meyers arvinger, åpnet i egen bygning 1924. Siden 2006 en del av Stiftelsen Kunstmuseene i Bergen. En felles forvaltning av Bergen kommunes kunstsamlinger var da allerede blitt synliggjort med etableringen av Bergen Kunstmuseum i 1999.

Kjernen i samlingene er norsk malerkunst fra J. C. Dahl til Edvard Munch; flere av de mest fremtredende malere i tidsrommet 1880–1915 er rikere representert enn i noe annet kunstmuseum. Videre inneholder museet en rikholdig samling tegninger samt arbeider av kunstnere fra de andre nordiske land, i alt nærmere 1000 nummer. Til samlingene hører også et utsøkt rokokkointeriør med Mathias Blumenthals vegg- og takdekorasjoner. Noen av rommene er tilført antikvarisk verdifulle elementer fra forsvunne hus, som en gyllenlærsvegg fra Jakob Kroepeliens bolig på Øvregaten (trolig på hjørnet av Koren Wibergs plass), Hendrich Jansen Fasmers rokokkostue i Strandgaten og kjeglebanen (pufkulesalen) fra Tracteurstedet i Sandviken. Kommunen har tilført noen få kunstverker, bl.a. Gerhard Munthes forarbeider og interiørskisser til Håkonshallen.

Arkitekt Ole Landmarks tegning av Rasmus Meyers Samlinger. Fra arkivet etter arkitekt Ole Landmark, Bergen Byarkiv.

Arkitekt Ole Landmarks tegning av Rasmus Meyers Samlinger. Fra arkivet etter arkitekt Ole Landmark, Bergen Byarkiv.

Utførende arkitekt for bygningen var Ole Landmark. Han lot den oppføre i grovpusset tegl med detaljer i mørk kleberstein, rødt tegltak og kobbertårn. Gulvflaten er 656 m2 i to etasjer med en terrasse foran fasaden der hovedportalen er det viktigste dekorative ledd. Det indre hvelvede parti er båret av søyler med kapiteler modellert av Axel Revold. Hjørdis Landmarks portrett av Rasmus Meyer er skjenket av Bergen by.

I 2002 ble Rasmus Meyers Samlinger gjenåpnet etter omfattende ombygningsarbeider. Bygningen er nå tilpasset bevegelseshemmede, har fått ny resepsjon, og luft- og lysforholdene er vesentlig forbedret.

Skriv ut artikkel

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.