Rieber AS, G. C.

G.C. Rieber AS, Solheimsgaten 15, familieeid, internasjonalt konsern, grunnlagt 1879 av Gottlieb Christian Rieber (1854–1927) som en handelsbedrift for huder og skinn. Firmaet som tidligere het G. C. Rieber & Co., har med tiden lagt atskillige nye forretningsområder til sin vekst og driver i dag kjernevirksomheter innen marine oljer, skinn, salt, eiendom og shipping, og med datterselskaper i Sverige, Danmark, Russland, Canada og Singapore. Aksjeselskap fra 1909. Konsernet er verdensledende innen foredling og omsetning av selskinn, med produksjon på Newfoundland i Canada og i Tromsø. Avdelingskontorer ble tidlig åpnet i flere norske byer – først i Trondheim 1888, deretter i Oslo, Stavanger, Tromsø, Ålesund og Kristiansund. Første filial utenlands, Carino Company, ble opprettet i Canada 1957. Siden 1996 har GC Rieber også medvirket til å sette fokus på klimautfordringene gjennom opprettelsen av et eget klimainstitutt. Samlet omsetning 2007 vel 1,4 mrd. kr. (Om Rieberfamilien, se Rieber & Søn ASA og De Zee Ploeg)

Firmaet holdt fra starten til i Schrødergården (nå C. Sundts gate 29), der et nybygg ble tatt i bruk 1905 (utvidet 1912). Damsgårdsgaten 131 (ark. Halfdan Wiberg) ble konsernets hovedsete fra 1969, Damsgårdsgaten 125 (ark. Tor Lund) kom i tillegg fra 1991, på tomten der A/S Frydenbø hadde ligget til da. Konsernets nåværende hovedkvarter i Solheimsgaten 15 (ark. ABO Plan & Arkitektur) ble tatt i bruk juni 2008

Gradvis ekspanderte selskapet inn i nye næringer og produkter. Fra handel i skinn var det naturlig å etablere eget garveri, for deretter å engasjere seg i skoproduksjon og detaljhandel.Bergens Skofabrik A/S ble overtatt 1931. Fra foredling av skinn gikk veien til selfangst, egne fangstskuter og isbrytende skip som også ble brukt til forskning. Fra ishavsprodukter forplantet virksomheten seg til verdifulle marine oljer, fôrprodukter og makrellfilet. Da fabrikker og gamle lagerhus ble ledige, så Rieber muligheten til å utvikle dem til moderne næringslivssentre. Rieber har vist vilje til å satse på utradisjonelle løsninger. Da det var varemangel under krigen, produserte GC Rieber lær fra fiskeskinn. Selskapet ledes i dag av gründerens sønnesønn Paul Christian Rieber, som i 1990 overtok som administrerende direktør etter sin far Christian Rieber.

Virksomheten ble senere utvidet til å omfatte datterselskapene A/S Norskinn, A/S Norske Saltkompani, Rieber Frys A/S, og Rieber Pels. Konsernet består i dag av følgende selskaper:

GC Rieber Eiendom AS er en ledende utleier av kontorer, lagre og industrieiendommer til bedriftsmarkedet i Bergen. Porteføljen omfatter tre store forretningssentre nær Bergen sentrum: Solheimsvikens Næringspark på det tidligere verftsområdet til Bergens Mekaniske Verksteder, Bergen Fiskeindustri A/S, Bontelabo og Havnelageret (Dokkeskjærskaien 1), et bygg som inneholder 22 700 m2 lager- og kontorlokaler og huser engrosforretninger så vel som småindustri. GC Rieber Eiendom er i tillegg majoritetseier i Høyteknologisenteret AS (HIB), som utvikler og administrerer Marineholmen.

Ny næringspark i Fana. Selskapet la høsten 2008 frem planer for en ny næringspark som kan huse inntil 3000 arbeidsplasser på et 70 dekar stort område ved Birkelandskrysset på Flyplassveien. Arkitektkonkurransen ble vunnet av HLM Arkitektur og Plan AS med et utkast der et 18 etasjers signalbygg med hotell i toppetasjen er det viktigste elementet. Alle byggene blir femkantede. Prosjektet har en prislapp på 2 milliarder kroner.Utbyggingen vil skje over ca. 15 år med byggestart 2009. Rieber har også sikret seg et 250 dekar stort område vest for Hansa Borg Bryggerier på Kokstad.

GC Rieber Oils AS, grunnlagt 1965, er leverandør av helsebringende Omega-3 oljer, tran og andre marine oljer til farmasøytisk industri, helsekostprodusenter, fôrprodusenter og kjemisk industri på det globale markedet. Virksomheten drives fra Kristiansund. Selskapet har utviklet seg fra å være et tradingfirma til å bli et fiskeoljeraffineri, endret 2005 navn fra Alnæs Marine Oils AS.

GC Rieber Skinn AS er verdens ledende leverandør av beredte selskinn og lær til internasjonale produsenter av moteklær, skotøy og tilbehør. Skinnene får sin første bearbeiding ved Riebers produksjonsanlegg i Canada (GC Rieber Rieber Carino Company Ltd.) og i Tromsø. Ved GC Rieber Skinn Pelsberederiet, Vågsgaten 10 på Laksevåg blir selskinnene videre bearbeidet og farget.

GC Rieber Salt AS. Fra 1900 drives engrosomsetning av salt og relaterte produkter på ulike industrielle markeder i Norden, bl.a. til veivedlikehold, næringsmiddelindustri, landbruk, fiskeforedling og oljeindustrien. I starten var hovedoppgaven å betjene fiskeindustrien. Anlegg i Ålesund og Hammerfest har fremdeles dette som sitt hovedmarked. For øvrig drives virksomheten i Bergen, Oslo og Trondheim. I 2006 kjøpte GC Rieber Salt det danske selskapet KFK Salt. Hvert år importeres GC Rieber Salt ca. 400 000 tonn salt. Sjøsalt importeres fra Tunisia, Spania, Egypt og Brasil, steinsalt fra Tyskland og vakuumsalt fra Danmark, Nederland og England.

GC Rieber Shipping ASA er et integrert rederi med flåte bestående av avanserte spesialskip for bestemte nisjer, bl.a. isbrytere til fart i polarstrøk og fartøyer for maritime seismiske oppdrag, undervannsoperasjoner som kabellegging og offshoretjenester. Driftsorganisasjon etablert i Singapore.

GC Rieber-Fondene omfatter fem stiftelser, den eldste opprettet 1899. Gjennom Fondene ytes bidrag til ulike kulturelle, sosiale og forskningsmessige formål. Konsernet har inngått en langsiktig avtale med Norges Røde Kors om støtte til prosjektet «Nabobarn i nød» i Russland og samarbeidsavtaler med Kunsthøgskolen i Bergen og den unge, lovende fiolinisten Miriam Welde.

GC Rieber Klimainstitutt, etablert i 1996, ledes av professor Helge Drange. Engasjementet for klimautfordringene ble vakt i bedriften allerede for nærmere hundre år siden da de første Rieberskutene brøytet seg vei gjennom isen i Arktis. Som en del av Nansen Senter for Miljø og Fjernmåling (NERSC) er Instituttet blitt den største avdelingen med 20 ansatte. GC Rieber medvirker gjennom flere tiltak til at det blir satt fokus på de krevende klimatiske utfordringene verden står overfor. Det gjøres bl.a. ved deltakelse i Nansen Scientific Society og ved samarbeid med Vilvite (Bergen Vitensenter) gjennom støtte til installasjonen Tellus. Dette er et unikt produkt som viser hvordan været bestemmes ved at modellen mates med informasjon fra satellitter og værvarslingsstasjoner verden over.

Skriv ut artikkel

Tilbakemeldinger og innkommende lenker

  1. Tilbaketråkk: Damsgårdsgaten | Bergen byleksikon

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.